Ravintoloitsijat ja salin hallinnoijat Kalle Viljakainen ja Mika Lintula suhtautuvat viiniin ja erityisesti samppanjaan suurella rakkaudella. LiVissä on järjestetty esimerkiksi erittäin suosittuja samppanjateemaisia illallisia. Nyt ravintolaan on saatu hartaasti odotettua Barbier-Louvet-samppanjatalon LiVille luomaa Premier Cru -samppanjaa.

Aivan ainutlaatuisen säväyttäviä samppanjaelämyksiä janoavat tietävät minne suunnata, sillä ravintola LiV on saanut valikoimaansa Barbier-Louvet-samppanjatalon luoman uniikin kuplivaisen – makean Premier Cru -samppanjan. Kyseessä on varta vasten tamperelaisravintolalle valmistettu jalo juoma, jolla kilistellään vain ja ainoastaan ravintola LiVissä Laukontorin laidalla.

Ravintola LiV janoaa alati uusia viinillisiä ruokaelämyksiä asiakkailleen. Niitä suunnitellessaan ravintoloitsijat saivat idean makean samppanjan sovittelusta annoksilleen. Vaikka tiimi tiesikin metsästyksen haasteelliseksi, ei sellaista samppanjaa löytynyt kertakaikkiaan mistään. Lopulta LiV otti yhteyttä Barbier-Louvet-samppanjataloon saadakseen aivan oman makean kuplivaisensa.

Samppanjaväki syttyi välittömästi makeasta ehdotuksesta.

– He kiinnostuivat asiasta heti ja näkivät tämän mielenkiintoisena kokeiluna. Hekään eivät siis koskaan aikaisemmin ole valmistaneet makeaa samppanjaa, ravintoloitsija-viinitaituri Mika Lintula kertoo.

– Tämän samppanjan myötä ihmiset pääsevät myös kokemaan samppanjan sellaisena kuin se oli ensimmäiseen maailmansotaan saakka, jonka jälkeen samppanja sitten kuivui. Nyt saadaan palautettua se täyteläisempi, pehmeämpi ja runsaampi makumaailma, sanailee Lintula.

Koska ihmisten viinilliset mieliteot ovat olleet kaikkinensa kuivemman puoleisia jo vuosikymmenten ajan, on sukellus makeaan samppanjaan varmasti aivan uudenlainen elämys. Myös pitkän linjan ammattilaisille ja vannoutuneille viiniharrastajille.

– En ole koskaan aikaisemmin saanut makeaa samppanjaa, ainoastaan puolikuivaa. Niissä sokerimäärä on nykyään jossain 34 gramman kohdilla, mutta tässä meidän samppanjassamme se on 50 paikkeilla. Saamme yhdistettyä samppanjan kauniisti jälkiruoillle ja kenties joillekin alkuruoillekin.

Toiveissa siintelee jo jatkumokin yhteistyön hedelmien kypsymisineen.

– Tietysti toivomme, että tästä saataisiin kehitettyä ihan monivuotinen perinne, jolloin saisimme samppanjaa joka vuosi. Kenties voisi jopa kokeilla miten tällaisen sokerimäärän samppanja suhtautuu pidempään säilytykseen. Sellaisen kehityksen seuraaminen olisi todella mielenkiintoista, tuumii Lintula innostuneena.

Samppanjaa pääsee maistelemaan 70 euron hintaan per pullo tai 12 euron hintaan per lasi (12cl).

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy