Valokuvanäyttely Tampereella
Michael Najjar: Liquid Gravity (Space Works)

Backlight2020-valokuvafestivaalissa taiteilijat käsittelevät valokuva- ja videoteoksissa  sekä installaatioissa taiteen moniulotteista suhdetta tieteeseen ja uusiin teknologioihin. Backlight2020 valokuvafestivaali pidetään 5.9.–8.11.2020 Tampereella.

Backlight on Valokuvakeskus Nykyajan tuottama kansainvälinen valokuvafestivaali. Pohjois-Euroopan suurimpiin ja vanhimpiin lukeutuva triennaali pidetään nyt jo 12. kerran. Festivaali tuo tänä syksynä esille ajankohtaista valokuvataidetta yli 70 valokuvaajalta ja taiteilijalta.

Daniel Stier: Ways of knowing (Related Realities)

Festivaalin päänäyttely Related Realities on äärimmäisen ajankohtainen. Galleria Himmelblaussa pidettävä näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tutkia ja kokea omin aistein, kuinka taiteilijat eri puolilta maailmaa tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat, taiteen ja tieteen suhdetta.

Näyttelyn teema korostaa sitä, ettei ole vain yhtä totuutta, vaan pikemminkin useita totuuksia, rinnakkaistodellisuuksia. Näyttely rakentuu erikokoisista valokuvavedoksista, suurista seinätapettikuvista, moni- ja yksikanavaisista videoista, äänimaisemista, teksteistä, tekoälyn ohjaamista tietokone-esityksistä, hologrammeista, interaktiivista teoksista ja taiteilijoiden valokuvakirjoista. Taiteilijat käyttävät eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta löytävät myös huumoria haudanvakavasti suhtautumisesta tieteeseen ja taiteeseen.

Tampereen taidemuseon, Valokuvakeskus Nykyajan ja göteborgilaisen Hasselblad Centerin yhteistyössä tuottama Space Works -näyttely avaa katsojille taiteilijoiden ennen näkemättömiä visioita ja tulkintoja avaruudesta, joissa vain mielikuvitus on rajana. Tosiasioihin ja fiktioihin perustuvat visuaaliset tarinat purkavat avaruuskilpailuun, myytteihin ja tieteistarinoihin perustuvia käsityksiä maapalloa kiertävästä kuusta, Marsista ja ulkoavaruudesta. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa ja jopa veden alla.

Kulttuuritalo Laikussa esittäytyvät Visual Catalysts -näyttelyn taiteilijat havahduttavat meitä muutokseen. Meidän kaikkien on syytä nähdä maailma uusin silmin, ja ymmärrettävä että maailmassa on rajat. Näyttely nostaa esiin erilaiset kuvalliset katalyytit, jotka herättävät näkemään kiertotalouden ja ympäristöllisen kestävyyden uudella tavalla. Näyttelyn on tuottanut suomalaisten yliopistojen yhteishanke CICAT2025 yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Mater Semper (Certa) Est on Bénédicte Vanderreydtin Backlight’17-palkintonäyttely, joka käsittelee naiseuden identiteettiä henkilökohtaisesti ja kantaaottavasti Valokuvakeskus Nykyajassa. Valoa tunnelissa -näyttely tuo festivaalin kolmen yhteisnäyttelyn näyttävimmät teokset osaksi Tampereen kaupunkitilaa. Ratinan tunneligalleria on avoinna vuoden loppuun asti.

Related Realities -näyttelyn taiteilijat  

John Angerson (England)

Marjolein Blom (Netherlands)

Guilherme Gerais (Brazil)

Chirag Jindal (New Zealand)

Karl Ketamo (Finland)

Sjoerd Knibbeler (Netherlands)

Karina-Sirkku Kurz (Finland)

Michel Le Belhomme (France)

Marie Lukasiewicz (France)

Sami Lukkarinen and Roope Mokka (Finland)

Andrei Nacu (Romania)

Sarker Protick (Bangladesh)

Andy Sewell (England)

Daniel Stier (Germany)

Sameer Tawde (India)

Carlos Trancoso (Portugal)

Miia-Mari Virtanen (Finland)

Saana Wang (Finland)

Timo Wright (Finland)

Sheung Yiu (Hong Kong)

Ksenia Yurkova (Russia)

Alba Zari (Italy-Thailand)

 

 

Backlight2020-näyttelyt  

Related Realities
5.9.–1.11.2020 Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9

Space Works
12.9.–8.11.2020 Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34

Visual Catalysts
26.9.–18.10.2020 Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4

Bénédicte Vanderreydt: Mater Semper (Certa) Est
5.–28.9.2020 Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu 14

Valoa tunnelissa
5.9.–31.12.2020 Ratinan tunneligalleria, Ratinan raitti

Lisätietoja näyttelyistä: www.backlight.fi

 

Tapahtuma > Elämykset & huvit


Backlight2020 valokuvafestivaali

 la 5.9. – su 8.11.

 Hintaluokka: Useita lipunhintoja 
 Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Tampere, Useita tapahtumapaikkoja

Tampere, Useita tapahtumapaikkoja
 Tampere
Tampere

 Hotellit läheisyydessä