Wistub Alsace: Mauri, Raimo, Jukka, Aatto, Guy.
Wistub Alsacen väkeä: ravintoloitsijat Mauri Rinne, Raimo Jokinen ja Jukka Suontausta. Vuoropäällikkö Aatto Paasonen ja keittiömestari Guy Peled.

Se on ainoa laatuaan Suomessa ja todennäköisesti koko Pohjoismaissa. Se tarjoaa huippulaadukkaita viinejä, joita ei Alkon hyllyltä tai muista ravintoloista löydy. Laukontorin alsacelaisravintola Wistub Alsace täyttää 15.12.2014 jo komeat kymmenen vuotta ja juhlii kippistellen, kilistellen ja huikeasti herkutellen.

Syntymäpäivä osuu maanantaille, joten ravintola pitää ovensa poikkeuksellisesti avoinna silloinkin juhlaillallisen merkeissä. Illan aikana nautitaan paitsi hyvästä ruoasta, juomasta ja elämästä, myös laulajatar Anna Rantasen kauniista laulannasta. Herkkukarkelointi kestää koko loppuviikon, joten juhlamenu on voimassa la 20.12. asti.

Karitsankaretta, endiiviä ja paistolientä.

Maalaisranskalaista ruokaa rakkaudella ja luovuudella

Ravintolan ruokalinjaus on kehittynyt vuosien varrella Alsacen alueen rouheasta maalaisranskalaisuudesta osittain yleisranskalaisempaan suuntaan, mutta juhlamenulla halutaan korostaa nimenomaan perinteisiä alsacelaisia makuja, kuten aromikasta Munster-juustoa ja ankanmaksaa. Ja tietenkin viinejä. Alsacelaisessa keittössä viini on nimittäin hyvin tärkeä elementti. Ruoan ja viinin sopusointuinen liitto tuo parhaat puolet esiin sekä juomasta että ruoasta.

wistub-alsace-riesling-terassi-2-kohokohdat-300x450– Alsacen keittiössä ruoanlaitossa mennään viini edellä. Sekä ruoka että viini voivat maistua aivan erilaisilta riippuen siitä sopivatko ne yhteen vai eivät, alueen 7:n eri rypäleen kanssa makuyhdistelmiä taiteileva keittiömestari Guy Peled kertoo.

Henkilökunnalla onkin kipinä sekä ruokaan että viiniin, ja he suhtautuvat työhönsä jopa yrittäjämäisellä antaumuksella. Kekseliäs kokki Guy on toiminut Wistub Alsacen keittiömestarina jo vuodesta 2009 asti kehitellen uusia annoksia perinteisiä valmistusmenetelmiä vaalien.

Raaka-aineita annoksiin kerätään niin omista puutarhoista kuin metsistäkin. Henkilökunnan lisäksi myös itse ravintoloitsijat samoilevat sieniä ja marjoja keittiöväen käyttöön. Ravintolaan osataan tulla myös tarjoamaan erilaisia yllättäviäkin raaka-aineita.

– Kerran tänne tuli mies upeiden, suurien herkkusienien kanssa ja kysyi, että kelpaisivatko ne. Guy paistoi niitä annosten lisukkeiksi sinä päivänä ja asiakkaat kiittelivät vuolaasti makua, vuoropäällikkö Aatto Paasonen kertoo.

Ravintola tekee yhteistyötä myös monien lähi- ja pientuottajien kanssa. Esimerkiksi Tolvilan Kartanosta tulee ravintolaan luomukaritsaa, Ahlmanilta vasikkaa. Merkittävän uudistuksen keittiö teki tänä vuonna, kun se siirtyi valmistamaan kaikki ruoat laktoosittomina ja tilauksen yhteydessä ilmoitettaessa myös gluteenittomina. Wistub Alsace tekeekin yhteistyötä Suomen Keliakialiiton kanssa.

Wistub Alsace, ravintoloitsijaystävykset.

Wistub Alsace syntyi viinimiesten rakkaudesta Alsaceen

Wistub AlsaceWistub Alsace sai alkunsa ystävysten rakkaudesta Alsacen maakunnan makuihin niin viinien kuin ruokienkin osalta. Ravintoloitsijat Jukka Suontausta ja Mauri Rinne omistavat viinien maahantuojayrityksen, Viinitalo Dégusterin, jonka myötä he tietenkin tutustuivat eri maiden ja alueiden viineihin.

– Kun aikanaan pääsimme viininmaisteluissa Alsacen alueen kohdalle, niin silloin kolahti. Lähdimme tietysti käymään Alsacessa ja totesimme, että siellä on loistavien viinien lisäksi myös aivan uskomattomat ruoat ja hieno miljöö. Teimme useita matkoja. Pikkuhiljaa heräsi ajatus, että miksei tätä voisi tuoda Suomeenkin ja tarjota sama elämys myös muille, Jukka kuvailee.

Jukka kertoi ideastaan naapurilleen ja ystävälleen Raimo Jokiselle, ja siitä se ajatus sitten yhdessä vietetyn ravintolaillan jälkeen lähti. Kolmeen pekkaan haluttiin rakentaa viinitupamainen kaiken kansan ravintola, jossa laadukkaat, itse maahantuodut viinit ja hyvä ruoka muodostavat soinnukkaan liiton vieraiden nautiskella.

Kun tila ravintolan tyyliin sopivasta rakennuksesta vihdoin viimein löytyi, remontoitiin paikka juuri sellaiseksi kuin millaisia alsacelaiset viinituvat ovat. Ja sellaisena se halutaan säilyttääkin. Ruoka elää ja kehittyy juuriaan unohtamatta, mutta ravintola on edelleen se kotoisa ja tunnelmallinen toinen olohuone, jonne asiakkaiden on helppo astua hemmoteltaviksi. Vaikkapa viinitastingiin.

10-vuotisjuhlamenu

Alkupalalautanen:
Ankanmaksamoussea ja briossia
Kylmäsavulohta ja mustajuurta
Pekonipiirasta
Kolme Alsacen huipputarhojen jaloa valkoista rypälettä:
Riesling Wineck-Schlossberg 6cl, Pinot Gris Brand 6cl, Gewurztraminer Hengst 6cl

 

Paistettua nieriää ja kampasimpukkaa, hapankaalia,
savustettua fenkolia ja cremantkastiketta
Riesling Sommerberg 16cl

tai

Paistettua ankanrintaa, lehtikaalia, Munster-juustoperunagratiinia ja tummaa karpalokastiketta
Pinot Noir ’Rouge T’ 16cl

 

Alsacelainen omenapiiras & lämmin vaniljakastike
Muscat Vendanges Tardives Fernand Engel bio 8cl

Menu 44e

Viinipaketti 35e/42cl

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Villisorsa valmistuu moneksi Wistub Alsacen keittiössä

Laukontorin laidalle on saapunut uuden menun myötä sorsainen syksy. Wistub Alsacen keittiössä kokataan villiä siivekästä monella eri tavalla ja ollaan onnesta omenaisina satokauden raaka-ainerunsaudesta....

Wistub Alsacen keittiössä kokataan uutuuksia pientuottajia arvostaen

Wistub Alsace avaa kevätkauden tuoreella parsaisella listalla ja uusilla keittiökujeilla. Ravintolan kokkikaksikko Guy Peled ja Leea Tepponen on luonut uusia annoksia, joissa yhdistyvät Peledin...

Vaihtoehto pizzalle – Wistub Alsacen uusi tarte flambée -uuni käy kuumana

Ranskalaisravintola Wistub Alsacen keittiöön on saapunut tulinen voimanpesä: tarte flambée -uuni. Siinä paistuu perinteinen alsacelainen "pizza", tarte flambée, poikineen. Oikeaoppisen ohutpohjaisia herkkuja valmistuu niin suurina...