Chef & Sommelier – Vuoden Ravintola 2013 from ViiniTV on Vimeo.

Chef & Sommelierin karitsa-annos, Kuva Chef & Sommelier
Chef & Sommelierin karitsa-annos, Kuva Chef & Sommelier

Suomen Gastronomien Seura myönsi helmikuussa Vuoden Ravintola 2013 -tunnustuksen
helsinkiläiselle, luomuun erikoistuneelle Chef & Sommelier -ravintolalle.

Vuoden Ravintola – tunnustuksesta vastaava Suomen Gastronomien Seura perustelee tämänvuotista valintaansa
Chef & Sommelierin intohimoisella antaumuksella niin raaka-aineisiin kuin asiakaspalveluunsa.
Luonnonmukaisuus ja kestävää kehitystä tukevat arvot näkyvät paitsi ravintolan listalla ja
lautasella, myös palveluasenteessa sekä ravintolan muussakin toiminnassa positiivisimmalla
mahdollisella tavalla.

– Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi olevansa erityisen iloinen siitä, että valintaa perusteltiin juuri niillä seikoilla joiden eteen ravintolassa ollaan tehty kovasti töitä.

Vuoden Ravintolan chef, keittiöpäällikkö Sasu Laukkonen ja sommelier Johan Borgar ovat alusta
saakka perustaneet tarjontansa vahvasti sekä luomu- että reilun kaupan tuotteille. Kestävää
kehitystä tukeviin valintoihin luotetaan myös juomavalikoimassa eikä ravintolan
palvelukonseptistakaan löydy mitään keinotekoista. Ullanlinnalaisessa Chef & Sommelier –
ravintolassa ei ole à la carte -listaa, vaan asiakas voi koota yhdeksästä tarjolla olevasta ruokalajista
itselleen sopivan pituisen menyyn. Kaikki ruokalajit voi helposti muuntaa myös
kasvisvaihtoehdoiksi, joten ravintolassa on mahdollisuus nauttia myös yhdeksän ruokalajin täysi
kasvismenyy siihen sopivine ruokajuomineen.

”Chef & Sommelier on häivyttänyt salin ja keittiön raja-aidan. Kokit tarjoilevat siinä missä
salihenkilökuntakin, joista kaikki tuntevat listan läpikotaisin. Kasvisruoka on luontevasti mukana
tarjonnassa ja yhtä pieteetillä valmistettua, kuin kaikki muukin”, perustelee Suomen
Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä Vuoden Ravintola 2013 -valintaa
ja jatkaa: ”Idyllisessä pikkuravintolassa ei voi aterioida kokematta sitä intohimoa, jolla Chef &
Sommelier pyörii. Paitsi erinomaisen hyviä ja tasapainoisia makumuistoja, saavat vieraat kotiin
viemisikseen myös kiehtovia ruokatarinoita ja -tietoja, joita henkilökunta keittiömestarinsa
esimerkistä auliisti jakaa.”

Huvilakadun legendaarisella ravintolapaikalla, tunnetun niukoissa tiloissa toimiva Chef &
Sommelier on onnistunut tekemään rajoituksistaan vahvuuksia. Mahdollistaakseen ensiluokkaisilla
raaka-aineillaan ja sopusuhtaisilla hinnoillaan kannattavan toiminnan, on vain 25-paikkaisen
ravintolan oltava käytännössä aina täynnä. Ravintolalla on aktiivinen faniryhmä, jonka kanssa
keskusteluun Chef & Sommelier hyödyntää sosiaalisen median kanavia. Mahdollisesti peruutetut
pöytävaraukset täyttyvät nopeasti Facebook-sivujen tai Twitter-postauksen perusteella.

Vuoden Ravintola 2013 -keittiöpäällikkö Sasu Laukkonen on siirtynyt raaka-ainehankinnoissaan
tavallista pidemmän aikavälin suunnitteluun, jossa otetaan toimitusajan lisäksi huomioon myös
kylvö- ja kasvuajat. Kun raaka-aineen sesonki on parhaimmillaan, käytetään sitä mahdollisimman
monipuolisesti. Luomulihaa hankitaan kokonaisina ruhoina, joista käytetään kaikki mahdollinen
hyödyksi. Ravintola tuottaa raaka-aineitaan myös itse, sillä Chef & Sommelier on viljellyt omaa
peltoa Sipoossa jo parin kesän ajan. Sen lisäksi, että ravintolassa käytetään omaa satoa, kerää
henkilökunta myös villiyrttejä ja -vihanneksia. Vaikka lisukkeina on toisinaan itse poimittuja
voikukannuppuja, ei Chef & Sommelier kuitenkaan takerru pelkästään kotimaisiin raaka-aineisiin,
vaan listalta löytyy tarvittaessa luomua myös maailmalta. Ammattikeittiöiden Portaat luomuun –
ohjelmassa Chef & Sommelier on korkeimmalla tasolla.

Suomen vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura, on myöntänyt arvostetun Vuoden
Ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Chef &
Sommelier on 23. tunnustuksen saanut ravintola, sillä Palace Gourmet, Savoy ja George ovat
vuosien saatossa kantaneet Vuoden Ravintola -arvoa kaksi kertaa ja kolmena vuonna on
arvostettu tunnustus jäänyt jakamatta. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja
siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Ravintolan kotisivut: http://chefetsommelier.fi/fi/etusivu

Chef & Sommelier – Restaurant of the Year 2013 / Finland from ViiniTV on Vimeo.