Teerenpeli Mikko Salmi
Teerenpelin panimolaitteiston hallitsija Mikko Salmi on keitellyt olutta jo 16 vuoden ajan.

 

Teerenpelin maltaita7 eri pienpanimoa, 16 vuotta keittelyä. Panimovelho Mikko Salmi valmistaa tällä hetkellä olutta säännöllisesti helsinkiläisessä Ravintolapanimo Teerenpelissä ja toimii toisinaan keikkakeittäjänä Maatilapanimo Hollolan Hirvessä. Kirjoittaa artikkeleita juoma- ja ruokalehtiin sekä kouluttaa niin ravintola-alan opiskelijoita kuin yritys- ja yksityisporukoitakin ympäri maata. Pitää kovasti oluesta, mutta nauttii rennosti viinistä.

Mikko on antautunut oluelle. Vuodesta 1998 työkseen oluen parissa työskennellyt mies on nähnyt olutosaamisen kehittymisen vuosien varrella niin pienpanimoissa kuin baaritiskien takana ja ravintolasaleissakin.

– Oluttietämys on vielä aika vähäistä. Kun kymmenen vuotta sitten luokassa oli yksi oluesta jotain tietävä oppilas, niin nyt heitä on kaksi. Onhan se tuplaantunut, ei huonosti sekään. Mutta soisin tietenkin heitä olevan enemmän, ravintola-alan opiskelijoita kouluttava mies toteaa.

Teerenpeli-Korostan aina maistelun tärkeyttä. Suosittelen oppilaita järjestämään itsekseen omia oluttastingeja ja sitä kautta keräämään tuoksu- ja makupankkia päähänsä. Aistinvarainen arviointi on korvaamatonta. Ilman ei voi oppia!

Oluttastingin järjestäminen kotona kaveriporukalla ei käy edes kukkarolle. Yhtä olutta tarvitaan vain tilkka. Maistella kannattaa myös erilaisten ihmisten kanssa.

– Sommelierien kanssa on hienoa maistella, sillä heidän nenänsä löytävät oluista sellaisia elementtejä, joita minä en löydä.

Yksityisille ja yrityksille suunnatut kurssinsa Mikko räätälöi aina asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kaikki lähtee mausta, eli tarinoita kertoessa maistellaan samalla olutta. Mukaan voidaan poimia maisteltavaksi pienpanimo-oluita, pelkkiä parin lajityypin oluita tai vaikkapa jonkun tietyn maan oluita. Olutkursseja on pidetty moninaisissa paikoissa, kuten esimerkiksi purjeveneessä.

Teerenpelin olutPienpanimomeininki hyvällä mallilla

Kun oluenkeittokertoja on takana useita satoja, on homma epäilemättä jo mainiosti lapasessa. Mikko aloitti oluen valmistuksen aikana, jolloin se ei ollut vielä pinnalla, vaan melko eksoottista puuhaa. Viime vuosina pienpanimobuumi on pyyhkäissyt yli Euroopan. Suomeen on syntynyt lukuisia pienpanimoita samalla kun ruoan saralla lähi- ja pientuottajien raaka-aineet ovat haluttuja. Kaivataan jotain aitoa, pientä ja puhdasta. Nyt aloittaneiden pienpanimoiden oluenkeittelijöillä on paremmat valmiudet ja enemmän tietoa ryhtyä alalle kuin niillä pioneereilla, jotka ovat niin sanotusti tietä tasoittaneet.

– Alkuun tulee aina jännittäviä, ei ehkä niin toivottuja tuotteita ulos ennen kuin laitteiden kommervenkkien tuntemus kehittyy ja oma linja löytyy. Mutta kehitys voi olla tietenkin nopeaakin. Joidenkin aivan uusien pienpanimoiden tuotteet ovat kyllä olleet heti hämmästyttävän hyviä, Mikko linjaa.

– Urani alussa keittelin varmasti varsin vaatimattomia tuotoksia, mutta nykyään uudet pienpanimot starttaavat jo korkeammalta tasolta. Asia alkaa olla jo sen verran tuttu Suomessa ja tietoa on hyvin saatavilla. Uusilla pienpanimoilla on muutenkin oma, ihan tervetullut ja ennakkoluuloton otteensa. Meillä 20 vuotta toimineella vanhalla kaartilla on paljon varovaisempi lähestymistapa, Mikko naurahtaa.

Mitä olutmies sitten nautiskelee omalla ajallaan?

– Vapaa-aika käynnistyy sillä, että maistelen vaimon kanssa punaviiniä. Sitä minun ei tarvitse analysoida, voin vain nauttia.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy