Talvisota – yksi sota, kolme tarinaa

  482
  Talvisota Teatteri Avoimet Ovet Helsinki
  Talvisota. Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki

  [TAPAHTUMA MENNYT]
    TEE UUSI TAPAHTUMAHAKU

  ti 28.3. Aika: 19:00
  Teatteri Avoimet ovet | Erottajankatu 5, Helsinki | iCal

  Teatteri Avoimien Ovien kevään 2023 päätuotanto on Talvisota, jota esitetään teatterissa ajalla 7.3.–29.4.2023.

  Esitys on yritys hahmottaa historiankirjoitusten ulkopuolelle jäänyt totuus Suomen talvisodasta 1939, totuus, joka ei palvele minkään maan poliittista agendaa. Talvisota on episodimainen kaleidoskooppi kolmelle naisnäyttelijälle, kolmella aikatasolla liikkuva teos kolmen kansakunnan näkökulmasta sotaan. Esitys ulottaa juurensa sodan myyttiseen ulottuvuuteen ja tunnistaa ylisukupolvisen taakan jakamisen tarpeen. Talvisota toimittaa seremonian, jossa suoritetaan anteeksiannon riitti tulevien sukupolvien taakan keventämiseksi.

  Näytelmäteksti sai alkusysäyksensä vuonna 2009 Baltic Circle -festivaalin yhteydessä järjestetyssä suomalais-ukrainalais-venäläisessä tekstityöpajassa, jossa luotiin talvisotaa käsittelevä lukudraama. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan sen samankaltaisuus talvisotaan herätti kirjailijoissa tarpeen avata ja päivittää työpajassa kirjoitettu materiaali. Samalla näytelmään haluttiin lisätä kirjailijoiden nykyinen elämäntilanne: työpajaan osallistuneet kaksi venäläistä näytelmäkirjailijaa elävät maanpaossa mielipiteidensä vuoksi, ukrainalaisista yksi on rintamalla, toinen kirjoittaa näytelmäämme raunioiden keskellä, ohjustulessa, ilman sähköä.

  Talvisota-esitys on pasifistinen manifesti menneiden sukupolvien kunniaksi. Sen ylevä tavoite on yrittää oppia totuus itsestä ja omasta maasta katsomalla toisen kansakunnan peiliin. Esitys etenee eri aikatasoilla, aina ukrainalaisen sotilasparaatin pasunistin viime hetkistä Raatteentiellä vuonna 1939, ja vuoden 2022 Harkovaan rintamalle kadonneen näytelmäkirjailijan etsintöihin. Talvisodan avainteemoja ovat propaganda ja manipulaatio, vihollisuus ja ystävyys, sekä pienen ihmisen pyrkimys toteuttaa arvojaan valtiokoneiston luoman tarinan keskellä.

  Kantaesitys ke 8.3.2023 klo 19.


  Tapahtumat > Teatteri ja tanssi


  Talvisota – yksi sota, kolme tarinaa
  ti 28.3.
  19:00
  Hintaluokka: alk. 28–38/23–33/15–25 €, show & dinner alk. 88 €
  Tapahtuma verkossa

  Tapahtumapaikka  Teatteri Avoimet ovet KOHOKOHTIA  Lisää samanlaisia tapahtumia:
  TEATTERIT TAMPERE | TEATTERIT HELSINKI | TEATTERIT OULU | TEATTERIT HÄMEENLINNA
  Suomen teatterikaupungit ja niiden teatteriesitykset