Maamme energia-ooppera

  la 27.4.
  19:00
  Kapsäkki | Hämeentie 68, Helsinki | iCal

  Maamme energia on railakas oopperakabaree, joka käsittelee Suomen energiapolitiikkaa 1970-luvulta tähän päivään ja edelleen 2050-luvulle. Teos esittelee energiapolitiikan keskeiset hahmot, niiden väliset suhteet ja vaikuttimet asiapohjalta taiteen keinoin.

  Taistelu Suomen energiajärjestelmän tulevaisuudesta on ollut käynnissä pitkään. Maailma on uusiutuvan energian tuotannon ja hajautettujen älykkäiden energiaratkaisujen vallankumouksen kynnyksellä. Uudet puhtaat tuulet puhaltavat Suomen energiajärjestelmään, mutta energiamurroksessa Suomi-neitoa liehittelee varjoissa liikkuvat hämärämiehet. Mitä tapahtuukaan koivun ja tähden alla? Onnistuvatko hämärämiehet pimentämään auringon ja taltuttamaan tuulen vai koittaako Suomi-neidolle aurinkoinen huominen?

  Energiaoopperan libretto perustuu kymmenen professorin työryhmän vuonna 2015 julkaisemaan kirjaan Maamme energia. Libretoksi sen on muokannut kirjailija Rosa Meriläinen.

  – Mikä mainio alusta näyttämö onkaan! Sitä voi ja pitää käyttää myös näin. Tässä aiheena on, ei enempää tai vähempää, kuin suomalainen energiapolitiikka 1970-luvulta tämän päivän kautta 2050-luvulle. Maamme energia tekee vähän samaa kuin Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan dokumenttiteatteriesitykset: tuo näkyviin politiikkaa, jota tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa. Ooppera tekee sen härskinhauskalla suorasukaisuudella ja kieli poskessa -asenteella. In-your-face,  Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja.

  ​Oopperan kantaesitys oli 17.5.2018.

  Libretto: Rosa Meriläinen
  Sävellys: Mikko Helenius
  Ohjaus: Ville Saukkonen
  Puvustus: Taina Relander

  Esiintyjät: Reetta Ristimäki, sopraano
  Ann-Marie Heino, mezzosopraano
  Petri Bäckström, tenori
  Oskari Nokso-Koivisto, basso
  Soitinyhtye: Mikko Helenius, piano, laulu ja musiikinjohto
  Mauri Saarikoski, viulu I
  Veera Railio, viulu II ja laulu
  Mauri Kuokkanen, alttoviulu
  Anni Elif Egecioglu, sello, lyömäsoittimet ja laulu

  Teoksen kesto: n 1 h 15 min (ei väliaikaa)
  Liput: 35,50€/29,50€

  kuva: Kiira Sirola


  Tapahtuma


  Maamme energia-ooppera
  Päivä: la 27.4.
  Aika: 19:00
  Hintaluokka: 35,50€/29,50€

  Tapahtuman kotisivut: Tapahtuma verkossa


  Tapahtumapaikka


  Kapsäkki
  Kapsäkki
  Hämeentie 68
  Helsinki

  Hämeentie 68
  Helsinki

  Hotellit läheisyydessä Kamppi


  Musiikkiteatteri Kapsäkki on Helsingin Vallilassa sijaitseva kulttuurikeskus, jonka ohjelmisto koostuu kaiken ikäisille katsojille suunnatuista musiikkinäytelmistä, konserteista ja klubeista. Kapsäkki on enemmän kuin teatteri: 200-paikkaisen teatterisalin lisäksi Kapsäkin yhtyedessä toimii myös Ravintola Kapsäkki, joka tarjoilee juomaa ja ruokaa.

  Paikka on aiemmin tunnettu myös elokuvateatterina. Rakennuksen historia luo yhteyden 1950-luvun suomalaisen designin kulta-aikaan, jota on kunnioitettu myös sisustuksessa. Ravintola isoine erkkeri-ikkunoineen elävöittää Vallilan katukuvaa.

  Samassa talossa toimiva Kapsäkki on taiteilijoiden muodostama osuuskunta, joka on palkittu aiemmin mm. Onnimanni -palkinnolla (2002), Yle:n Vuoden musiikkiteko palkinnolla (2004), Kordelinin palkinnolla (2010) ja Helsingin kulttuurilautakunnan kunniamaininnalla (2009).

  Kapsäkin jäsenistö koostuu musiikki- ja teatterialan ammattilaisista. Jäseniä osuuskunnassa on 35, mutta palkkalistoilla on vuosittain n. 150 taidealojen freelanceria, seitsemän kuukausipalkkaisen työntekijän lisäksi. Kapsäkki onkin merkittävä työllistäjä taidealalla. Kapsäkin jäseniä ovat mm. Pianisti Iiro Rantala, oopperalaulaja Juha Kotilainen sekä näyttelijät Paavo Kerosuo ja Maria Ylipää. Teatterinjohtajana toimii laulaja Reetta Ristimäki.

  Vuonna 2000 perustettu Kapsäkki Osuuskunta perustettiin tarpeesta luoda omintakeista laadukasta suomalaista musiikkiteatteria yhdistämällä tasapainoisesti musiikin ja teatterin freelance-ammattilaisten voimat. Kapsäkin tuotannon kulmakivi ovat kotimaiset kantaesitykset, joista suuri osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Kapsäkki tunnetaan ennen kaikkea musiikkiteatterin uudistajana ja edelläkävijänä. Kapsäkki on toiminut Helsingin Vallilassa omissa ravintolanäyttämön ja teatteritilan käsittävissä tiloissaan syksystä 2009 lähtien. Kiertuetoiminnan jatkuminen mahdollistaa näyttämöteosten sekä konserttiohjelmien levittämisen kautta maan.

  Metrolla tapahtumaan
  Kapsäkkin on 250 metriä Sörnäisten metroasemalta koiliseen


  Kaukoliikenteen linja-autoasemalta tapahtumaan
  Kampin linja-auto-asemalta 3,8 km Kapsäkille. Suositeltava jatkoyhteys metrolla tai raitiovaunulla.


  Rautatieasemalta tapahtumapaikalle
  Rautatieasemalta n. 3 km Kapsäkille. Suositeltava jatkoyhteys metrolla tai raitiovaunulla.


  Raitiovaunulla tai paikallisbussilla tapahtumaan
  Raitiovaunut 7A ja 7B pysähtyvät ravintolan edustalla, 6 ja 8. Sörnäisten metroaseman jälkeen. Katso raitiovaunujen ja bussien reitit ja kaikki aikataulut: www.hsl.fi

   

  KOHOKOHTIA

 • Tapahtumia ei ole ilmoitettu tähän tapahtumapaikkaan