Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati

  261
  The Quiet Parade -näyttelyn hypnoottinen maailma kutsuu kävijän pohtimaan olemassaolon keskeisiä kysymyksiä.

  [TAPAHTUMA MENNYT]
    TEE UUSI TAPAHTUMAHAKU

  ma 13.2. Aika: 11:00
  Amos Rex | Mannerheimintie 22, Helsinki | iCal

  Hans Op de Beeckin salaperäinen installaatio valtaa Amos Rexin ja Hiljainen Paraati on nähtävillä 21.9.2022–26.2.2023.

  Taiteilija Hans Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hiljainen paraati täyttää näyttelytilan salaperäistä yöllistä maisemaa muistuttavalla installaatiolla, josta katsoja voi löytää mystisiä hahmoja ja unenomaisia hetkiä.

  Näyttelyvieraat kulkevat polkua pitkin monokromaattisen puiston ja kohtaavat kuvitteellisia hahmoja ja paikkoja esittäviä veistoksia.

  Lähes kokonaan harmaan eri sävyistä muodostuva maisema on kuin kivettynyt tai tuhkan peittämä. Se kutsuu hidastamaan ja kääntymään sisäänpäin antaen katsojan sulautua osaksi ajatonta ja hämmennystä herättävää rinnakkaistodellisuutta.

  Näyttely on kokonaistaideteos, joka sisältää 24 veistosta vuosilta 2015–2022, näyttelyyn sävelletyn äänimaiseman sekä videoteoksen Stagingsilence (3) (2019) (Lavastettu hiljaisuus (3), 2019).

  Näyttelyvieraat kulkevat polkua pitkin monokromaattisen puiston ja kohtaavat kuvitteellisia hahmoja ja paikkoja esittäviä veistoksia. Monet niistä kuvaavat tunnistettavia hetkiä, joihin katsoja voi samastua: peiton alla sohvalla nukkuva lapsi, ylisuuri syntymäpäiväkakku, mies soutamassa veneellä ja käsi kädessä kallion reunalla istuva teini-ikäinen pariskunta. Kohtaukset ovat lähtökohtia tarinoille, joille katsojat voivat kuvitella jatkon. Teokset eivät edellytä ennakkotietoa eivätkä kaipaa selitystä, sillä jokainen voi lähestyä niitä omien kokemustensa kautta.

  ”Emme ole yksin absurdin ihmisyytemme kanssa”
  “Minulla on tarve luoda kuvitteellisia ympäristöjä, hahmoja ja tilanteita, joista huokuu eräänlaista vieraantuneisuutta ja pinnanalaista vinksahtaneisuutta. Samalla ne kuitenkin tarjoavat katsojalle lohtua ja reflektiivistä rauhaa välittämällä ajatuksen siitä, että jokainen meistä kohtaa elämässään vaikeuksia, emmekä ole yksin tämän absurdin ihmisyytemme kanssa. Immersiiviset installaationi, elokuvani ja näytelmäni sisältävät lukuisia viittauksia elämän tragikoomiseen puoleen”, sanoo Hans Op de Beeck.

  Op de Beeck kannustaa katsojaa päästämään irti ja antautumaan tuntemattomalle näyttelyn ohjaamana.

  ”Haluan aina luoda teoksiini tietynlaisen rauhallisuuden vaikutelman, joka auttaa katsojaa pääsemään sisään kuvattuun maailmaan. Tästä lähtökohdasta on mahdollista välittää mitä tahansa sisältöjä, olivat ne sitten helposti lähestyttäviä ja kauniita tai karkeita, synkkiä ja vaikeasti avautuvia”, sanoo Op de Beeck.

  Hiljaiset kaiut, kuiskaukset ja lasten äänet Op de Beeckin veistokset liittyvät klassisen kuvanveiston perinteeseen, mutta ne ovat pikemminkin tulkintoja kuin kuvia  todellisuudesta. Maailman esittäminen vain yhdessä värissä heijastaa taiteilijan pyrkimystä pureutua henkilöhahmon, ympäristön tai tunnelman syvempään olemukseen sen sijaan, että vain jäljittelisi maailmaa sellaisena kuin sen tunnemme.

  Tähän unenomaisen harmaaseen maailmaan luotu äänimaisema muodostaa kollaasin, jossa hiljaiset kaiut ja kuiskaukset, lasten ja ympäristön äänet kaukaisuudessa sekä meditatiiviset musiikkikatkelmat kietoutuvat toisiinsa.

  Fiktion ja todellisuuden välimaastossa liikkuvassa videoteoksessa Lavastettu hiljaisuus (3) Op de Beeck leikittelee kuvallisen illuusion voimalla. Maisemat ja sisätilat muuttuvat jatkuvasti katsojan silmien edessä, kun kuvan reunoista työntyy sisään kaksi käsiparia, jotka muokkaavat kertomusta surrealistisella tavalla.

  Näyttelyvieraat saavat luettavakseen näyttelyesitteen, joka sisältää näyttelyn kartan ja tietoa teoksista.

  Aukioloajat

  Maanantai 11–20
  Tiistai Suljettu
  Keskiviikko 11–20
  Torstai 11–20
  Perjantai 11–20
  Lauantai 11–17
  Sunnuntai 11–17
  Poikkeukset


  Tapahtumat > Elämykset & huvit


  Hans Op de Beeck: Hiljainen paraati
  ma 13.2.
  11:00
  Hintaluokka: Useita lipunhintoja Amosrex
  Tapahtuma verkossa

  Tapahtumapaikka


  Amos Rex


  Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

  Amos Rexin avaaminen oli yksi museoalan näkyvimpiä uutisia vuonna 2018. Kansainvälisen tason museotila toi keskelle Helsinkiä leikkisän, muuttuvan, yhdistävän ja kaupunkitilaa positiivisesti muuttavan elementin, joka kiinnostaa niin kotimaan lähilomailijoita, ulkomaiden turisteja kuin kaupunkilaisiakin.

  Amos Rexille Erikoispalkinto

  Vuoden museo -finalisteista raati palkitsi Erikoispalkinnolla Amos Rexin Helsingistä. Erikoispalkinto on  tunnustus, jonka raati voi halutessaan myöntää merkittävästä teosta museoalalla tai pitkäjänteisestä vaikuttamisesta museoalan kehittämiseksi

  Amos Rex KOHOKOHTIA

 • Tapahtumia ei ole ilmoitettu tähän tapahtumapaikkaan


 • Matkailutapahtumat, elämykset ja huvit