Deli & Wine Bar 1909:n Kirsi Seppänen (vas.) sijoittui toiseksi, Murun Saara Alander ensimmäiseksi ja C:n Juulia Eloranta kolmanneksi.

Tampereella ravintola Suomalaisella Klubilla 29.5.2017 järjestetyn Vuoden Nuori Sommelier -kisan finaalitaisto ratkesi helsinkiläisen Saara Alanderin voittoon. Muuten kisa olikin tamperelaisosaajien juhlaa, sillä toiseksi sijoittui Kirsi Seppänen ja kolmanneksi tuli Juulia Eloranta. Aikaisemmin kisatussa semifinaalissa oli 6 osanottajaa, joista finaaliin pääsi kolme. Kilpailun voittanut Alander lähtee syyskuussa edustamaan Suomea Unkariin MM-kilpailuihin.

Vuonna 2007 valmistunut varmaotteinen Saara Alander on kisannut jo pitempään. Hän on mm. voittanut Vuoden Tarjoilija -tittelin vuonna 2015. Alander työskentelee tällä hetkellä helsinkiläisen ravintola Murun ravintolapäällikkönä. Muruun hän saapui lahtelaisesta, palkitusta Roux’sta viinitietämystään entisestään kehittääkseen.

Toiseksi tiensä taituroi tamperelainen Kirsi Seppänen, joka työskentelee viinibaari Deli & Wine Bar 1909:n ravintolapäällikkönä. Jo jonkin verran kisannut ja ammattiosaamistaan koko ajan kehittänyt Seppänen on aikaisemmin työskennellyt mm. Ravinteli Huberissa.

Ensimmäistä kertaa kisannut Juulia Eloranta suoriutui komeasti kolmanneksi. Viime vuonna restonomiksi valmistunut, ravintola C:ssä työskentelevä Eloranta on motivoitunut ja määrätietoisesti osaamistaan kehittävä saliosaaja. C on tunnettu kansainvälisestikin kisamenestyksekkäiden sommelierien kotiravintolana.

Vuoden Nuori Sommelier -kisa on Chaîne des Rôtisseurs -järjestön vuosittain järjestämä kilpailu. Yksi järjestön tärkeimpiä päämääriä on auttaa lahjakkaita nuoria ravintola-ammattilaisia kehittämään ammattitaitoaan edelleen.

Sommelierien finaalitehtävät:

  • kuohuviinin kaataminen ja tarjoilu
  • negronin valmistaminen ja tarjoilu
  • viinin dekantoiminen ja tarjoilu
  • alkoholien tunnistaminen

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy