paakkonen vartia kuva juuso syrjaHelsingin Hernesaareen odotettu yleinen sauna- ja ravintolakokonaisuus konkretisoituu ensi kevääseen mennessä, kun terasseineen pinta-alaltaan yli 1800 neliömetriä käsittävän ja harjakorkeudeltaan 9 metriin nousevan uudisrakennuksen rakennustyöt alkavat huhtikuun alussa. Muotoilultaan huomiota herättävään rakennukseen tulee aidon savusaunan lisäksi kaksi muuta puulämmitteistä saunaa, ympärivuotinen terassiravintola ja paljon merelliseen ajanviettämiseen houkuttelevia elementtejä. Sauna- ja ravintolakompleksin rakennuttajat ovat Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia.

Hernesaaren yleinen sauna sai alkunsa vuonna 2009 Helsingin kaupungin osallistuttua Itämeren risteilymatkailua kehittävään selvityshankkeeseen. Suomen ja Helsingin tulisi raportin mukaan konkretisoida asemansa saunan kotimaana ja tarjota ulkomaisille vierailleen helppo mahdollisuus kokea aito saunaelämys uintimahdollisuuksineen. Hernesaaren sauna- ja ravintola on malliesimerkki tämän tarpeen täyttämisestä. Siitä tulee paitsi merellinen olohuone kaupunkilaisille, myös käyntikortti koko Suomelle: kuumimman matkailusesongin aikana Hernesaaren laituriin saapuu neljännesmiljoona ulkomaista risteilymatkailijaa. Heidän laivasta rantaan houkuttelemisekseen Avanto Arkkitehdit Oy on suunnitellut puusta saunan, jonka huomiota herättävä orgaaninen muoto sulautuu ainutkertaisella tavalla Hernesaaren rantamaisemaan.

”Helsinki on merellinen kaupunki ja meidän rantaviivamme on maailman mitassakin ainutlaatuisen hieno. On todella hienoa, että meille syntyy Hernesaaren saunan kaltaisia hankkeita, jotka avaavat rannan kaupunkilaisten käyttöön, ilahduttavat matkailijoita ja ovat vieläpä arkkitehtuuriltaan korkeatasoisia”, kertoo kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho. Sauna- ja ravintolahanke on Hernesaaren rakentamisen pioneeriprojekti ja alueen sydän. Sen ympärille suunniteltujen puisto- ja asuinalueiden rakennustöiden on tarkoitus alkaa 2020.

Aidot puusaunat meren rannalla, keskellä kaupunkia

Sauna- ja ravintolakeitaasta luodaan kohtauspaikka kaupunkilaisille vieraineen. Savusauna ja perinteinen kertalämmitteinen ovat jatkuvassa käytössä ja kolmas sauna lämpenee ryhmille tilauksesta.

sauna”Merellisestä mielikuvasta huolimatta Helsingin rannoilla on ollut yllättävän vähän palveluita. Tästä tulee selkeästi paikka, jossa ihminen ja luonto kohtaavat. Meri tulee konkreettisti asiakkaiden iholle, kun osa terassista rakennetaan suoraan veden päälle ja saunoista on ympärivuotinen pääsy mereen,” kertoo Antero Vartia ja lisää, että luonto ja ympäristö otetaan huomioon alusta saakka: ”Selvitämme tarkasti, mistä metsästä rakentamiseen käytettävä puu on peräisin, hyödynnämme omaa aurinkoenergiaa, käytämme lasiseinissämme energiatehokkaimpia ikkunoita ja saunojen puukiukaista suunnitellaan vähäpäästöiset. On selvää, että ravintola tulee tarjoamaan vastuullisesti pyydettyä kalaa ja käyttämään mahdollisimman lähellä tuotettuja muita raaka-aineita.”

Jasper Pääkkönen visioi, että ensi keväänä aukeava, tällä hetkellä vielä työnimellä Löyly kehittyvä kohde tulee vetämään puoleensa hyvinkin monipuolista asiakaskuntaa. Saunassa ollaan perinteisesti totuttu käymään niin perheenjäsenten, ystävien kuin liikekumppaneidenkin kanssa ja nyt lista laajenee entuudestaan.

”Paikan oltava kaikkien helposti lähestyttävissä. Sinne voi tulla yhtä hyvin kokoustamaan ja työpalaveriin, kuin rennosti kavereiden kanssa oluelle tai yksinkertaisesi nauttimaan huikeasta merimaisemasta. Kansainvälisyyttä korostaa se, että kaupunkilaiset ja turistit mahtuvat sulassa sovussa saunomaan Suomen arvokkaimpiin kuuluvalla paikalla. Suomesta löytyy yli 5 miljoonaa saunomisen asiantuntijaa, mutta uskomme, että tästä tulee parasta, mitä yleisissä kaupunkiolosuhteissa on mahdollista toteuttaa”, lisää Jasper Pääkkönen ja kertoo myös opiskelevansa saunanlämmittämisen salat tulisijamestarin opissa.

Kuva: Juuso Syrjä
Saunakuva: Avanto Arkkitehdit Oy