Kim's Tapas markiisi

1996 uksensa avannut Kim’s Tapas on Suomen ensimmäinen tapasbaari. Paikka voisi ihan hyvin sijaita vaikka Madridissa. Sen ovat todenneet myös asiakkaina käyneet espanjalaiset. Jopa yksi tapasbaarin omistaja, joka totesi paikan näyttävän aivan hänen omalta ravintolaltaan.

Vuonna 1996 vapautui 20-luvulla leipomona toiminut tila Kasarmikadulla. Pikaisen pohdinnan jälkeen Kim Sundell avasi siihen Vapun päivänä 24-paikkaisen ravintolan, Kim’s Tapaksen. Ihmisiä oli liikkeellä paljon ja paikka oli heti kuin nuijalla lyöty. Se oli hyvä alku ja enteili tulevaa suosiota. Kim’s Tapas vetää väkeä mainiosti ja se tunnetaan laajalti kaupungin ulkopuolellakin. Jopa maan rajojen. Paikkaa varataan todella paljon yksityistilaisuuksiin. Juhlijoita tulee Rovaniemeä ja Espanjan suurlähetystöä myöten.

Espanja vei mennessään

Kim oli nuorukaisena Espanjassa siskonsa miehen ravintolassa töissä ja sai ensikosketuksen Espanjaan ja sen ruokakulttuuriin sitä kautta. Sieltä tavallaan juontaa myös idea tehdä tapaksia, joita ei silloin Suomessa saanut oikeastaan missään. Tapasbaareja tai -ravintoloita ei ollut ainuttakaan. Eipä niitä ole juuri vieläkään. Nyt tapakset ovat kuitenkin jo tuttuja Suomenkin ruokakulttuurissa. Suomalaisilla on vähän oma tapansa syödä tapaksia, luonnollisesti. Espanjalaisilla tietenkin omansa.

– Kun esimerkiksi vanhempi espanjalainen mies menee tapas-baariin, hän ottaa finoa, kuivaa sherryä. Sen kanssa hän valitsee juustoja ja oliiveja. Sitten hän jatkaa matkaansa. Suomalaiset tykkäävät maistella kaikkea, Kim kertoo.

– Minulla on ollut 18 vuotta samat tapakset. En voi vaihtaa niitä, sillä asiakkaat harmistuvat. He odottavat, että saavat juuri näitä tapaksia tullessaan tänne. Voisin kasvattaa valikoimaa, mutta en poistaa annoksia. Mutta pitäisi ostaa aina vain pitempi tiski, Kim nauraa.

Ja kun homma kerran toimii, niin miksi muuttaa sitä. Espanjassa on kymmeniä vuosia vanhoja tapasbaareja, joissa on aina sama valikoima. Ihmiset kiertelevät niitä suosikkitapaksiaan maistellen. Suomessa ei sellaista kulttuuria ole, vaikka Kim niin soisikin. Ei ole tapasbaareja.

– Minun puolestani tässä kaupungissa voisi olla enemmänkin tapasbaareja, vaikka 50! Sitten voisi kierrellä espanjalaiseen tapaan paikasta toiseen ja maistella erilaisia tapaksia.

Tapakset, tunnelma ja Kim

Yli puolet baarissa käyvistä on kanta-asiakkaita. Usein joku tuttu on koputtelemassa ikkunalasiin jo vähän ennen avaamisaikaa. Moni rakastaa tapaksia, tunnelmaa ja tietenkin välitöntä baarin isäntää. Kun muutama vuosi takaperin ravintolassa syttyi tulipalo ja Kim joutui sairaalaan yritettyään sammuttaa paloa liian kauan yksin, kokoontuivat ihmiset hätääntyneinä ravintolan eteen kyselemään miten hän voi. Lopuksi Kim huomauttaa, että aina ei ole pakko syödä tullakseen tapasbaariin. Monet runsaslukuisesta kanta-asiakasporukasta tulevat poikkeamaan välillä pikaisestikin.

– Tapasbaariin ei ole aina pakko tulla syömään, voi tulla vain käymään!

Kim’s Tapas

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy