olutravintolat-oluen-juonti-terveellistaolutkeittokirja

Olutta voidaan nauttia ainakin kolmella tavalla. Oivalsin asian Markus Maulavirralta, joka Syötävän hyvä olutkeittokirjan toinen kirjoittaja ja yksi Suomen kuuluisimmista kokeista ja oluen ystävistä.

Suomalaisia oluita ja raaka-aineita suosiva kokki kiteytti oluen juomisen niin hienosti! Olutta joko huljutellaan alas kurkun kannesta alas soljuen tai maistellaan ruoan kanssa tai ilman. Olut on miehen määrittelemänä joko seurustelujuoma, ruokajuoma tai janojuoma.

Itse ymmärsin oluen käyttötavat niin, että sitä voidaan käyttää huljutteluun, maisteluun ja ruoanvalmistamiseen.

Oluen yllättäviä terveysvaikutuksia

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan olut on muutakin kuin janon sammuttava seurajuoma, sillä on nimittäin monia yllättäviä terveysvaikutuksia. Oluen nauttiminen voi muun muassa parantaa muistia ja vahvistaa luita. Juomisen tahdilla on asiantuntijan mukaan kuitenkin suuri merkitys alkoholijuoman terveellisyydelle.

Moni ruoka tai juoma on kohtuudella nautittuna terveellistä. Kohtuullisen oluenjuonnin katsotaan tutkimustulosten valossa vahvistavan esimerkiksi luita. Olut sisältää luille tärkeää piitä, joka ehkäisee luukatoa. Tutkimusten mukaan liiallinen oluenjuonti taas vastaavasti lisää luunmurtuman riskiä.

– Piitä löytyy ohran kuorikerroksesta, josta se siirtyy oluen valmistusprosessin aikana juomaan. Pii on oluessa helposti liukenevassa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Etenkin ohramaltaista tehty olut voikin olla merkittävä piin lähde, sanoo viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta.

Salovaaran mukaan oluesta löytyvä kalium puolestaan voi vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen.

– Korkea verenpaine johtuu usein natriumista, jota saadaan suolasta. Kalium taas tasapainottaa natriumin vaikutuksia ja voi sitä kautta laskea myös verenpainetta. Kaliumilla on virtsaneritystä lisäävä vaikutus, jolle myös useimmat verenpainelääkkeet perustuvat, Salovaara kertoo.

Vesi vanhin voitehista

Olut auttaa kohtuullisesti käytettynä myös aivoja. Yhdellä olutannoksella päivässä voi erään tutkimuksen mukaan laskea muistiongelmien kuten esimerkiksi Alzheimerin taudin todennäköisyyttä jopa viidenneksellä. Tutkimukseen osallistuneista 11 000 iäkkäästä naisesta moni ilmoitti myös tuntevan itsensä absolutismin nimeen vannovia ikätovereitaan nuoremmaksi.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan kohtuullinen oluen nauttiminen saattaa alentaa munuaiskivien kehittymisen todennäköisyyttä jopa 40 prosentilla. Oluen munuaisten toimintaa tehostavaa vaikutusta on selitetty oluen korkealla vesipitoisuudella, sillä munuaiskivien kehittymiseen vaikuttaa alhainen nestetasapaino.

– Yksi oluen tärkeimmistä terveyshyödyistä on yksinkertaisesti se, että olut koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, toteaa professori Salovaara.

Alkoholi ei paranna

WHO:n alkoholiasiantuntijana ja Alkoholitutkimussäätiön tutkimusjohtajana toiminut tohtori Kari Poikolainen muistuttaa, että lääkkeeksi jo puhjenneisiin tauteihin oluesta tai muusta alkoholijuomasta harvemmin on.

– Tähän ei ole yleispätevää eikä yksiselitteistä vastausta. Joissain tapauksissa sepelvaltimotautipotilas voi hyötyä pienestä määrästä alkoholia, mutta asiaan vaikuttaa tautidiagnoosin lisäksi taudin vaikeusaste, muut sairaudet, elintavat ja perimä.

Alkoholijuomien terveellisyys riippuu paitsi määrästä ja tottumuksista, myös rytmistä. Poikolaisen mukaan eri alkoholijuomista saatavat terveyshyödyt ovat suurin piirtein samat, jos alkoholimäärä ja juomatapa – rytmi ja vauhti – ovat samoja.

Poikolainen toteaa kirjassaan, että terveyden kannalta on merkitystä sillä, juoko esimerkiksi viisi alkoholiannosta nopealla tahdilla vai juoko samat lasilliset kolme tuntia kestävän aterian aikana.

– Suurimmat hyödyt saavutetaan juomalla vähän ja hitaasti, humaltumatta. Ellei kohtuukäyttö onnistu on paras olla raittiina.

Tänään järjestetään Brysselissä seitsemäs Beer and Health -symposiumi, jossa esitellään uusinta tutkimustietoa kohtuullisen oluenkulutuksen vaikutuksista terveyteen. Symposiumin järjestää The Brewers of Europe. Lue lisää osoitteessa www.beerandhealth.eu.