Viron maaseudun historia, kulttuuri ja luonto ovat yllätyksiä täynnä. Matkailulehti Mondo valitsikin Viron maaseudun vuoden 2017 lähilomakohteeksi.

– Viro on monipuolinen maa, ja iloksemme myös suomalaiset ovat enenevässä määrin löytäneet Viron luontokohteet ja pienemmät paikkakunnat. Virossa järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia kansainvälisistä elokuvafestivaaleista pienempiin erikoistapahtumiin. Esimerkiksi helmikuun alussa Otepäällä Etelä-Virossa järjestetään hauska saunamaraton, kertoo Visit Estonian Suomen aluejohtaja Toomas Tärk.

Pohjois-Virossa voi tutustua luontoon ja linnoituksiin

Pohjois-Virosta, Tallinnan ulkopuolelta löytyy paljon nähtävää. Pohjois-Virossa on muun muassa lukuisia historiallisia linnoituksia, esimerkiksi Rakveren linnoitus vain alle puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Viron itäisimmässä kaupungissa Narvassa, Viron ja Venäjän välisen Narvajoen rannalla, puolestaan sijaitsee Hermannin linnoitus. Pohjois-Virossa voi tutustua myös maan ainutlaatuiseen luontoon. Esimerkiksi Lahemaan kansallispuisto kuuluu Euroopan merkittävimpiin metsänsuojelualueisiin.

Virossa on pitkä kylpyläperinne, ja pohjoisessa Virossa sijaitsevat esimerkiksi Toilan ja Narva-Jõesuun kylpyläkohteet. Viron koilliskulmassa sijaitseva Narva-Jõesuu on yksi Viron vanhimpia kylpyläkaupunkeja, mutta siellä sijaitsee muun muassa Viron uusimpiin kylpylöihin kuuluva, vuonna 2014 avattu Noorus Spa Hotel, aivan Viron pisimmän hiekkarannan kupeessa.

Etelä-Viro on kulttuuria ja kauniita maisemia

 

Eteläisessä Virossa sijaitsevat niin Baltian vanhin kaupunki Tartto kuin Euroopan neljänneksi suurin järvi Peipsi, joka toimii Viron ja Venäjän rajana. Peipsin alueella voi tehdä retken myös kuuluisaa sipulitietä pitkin ja tutustua matkan varrella historiallisiin rakennuksiin ja huikeisiin luonnonmuodostelmiin kuten Kallasten rantatörmään, Viron pisimpään devonikautiseen hiekkakivikallioon.

Eri puolella Viroa on yhteensä yli 1 000 kartanoa ja linnaa. Esimerkiksi Etelä-Viron Viljandin kaupungissa voi tutustua liiviläisen ritarikunnan linnan raunioihin sekä keskiaikaiseen Olustveren kartanoon. Viljandin kaupungissa järjestetään kesäaikaan lukuisia festivaaleja, kuten kansainväliset kansanmusiikkifestivaalit.

Keski-Viro vie keskiajalle ja lähteille

Prandin lähteet Virossa. Kuva Juhan Sihver.

Myös Keski-Virossa pääsee ihailemaan Viron kaunista luontoa. Endlan luonnonsuojelualueen länsiosassa on 11 lähderyhmää, joissa on peräti 40 lähdettä. Järvamaalla, Prandin kylässä puolestaan sijaitsevat Prandin lähteet. Mikäli Keski-Virossa vierailee kevätaikaan, kannattaa katsastaa myös suuret kukkamarkkinat Türin kaupungissa.

Keski-Virossa on myös upeita historiallisia kohteita. Viron keskiosassa sijaitsevassa Wittensteinin historiakeskuksessa voi tehdä aikamatkan menneisyyteen. Keskus löytyy vallitornista Paiden Välimäellä. Paidessa sijaitsevat myös ritarilinnan rauniot 1200-luvulta.

Viron länsirannikolta pääsee helposti saarihyppelylle

Länsi-Viro tunnetaan etenkin Pärnun kylpylöistä. Niiden lisäksi länsirannikolla, Itämeren äärellä on lukuisia hiekkarantoja ja pieniä rantakyliä. Haapsalun rantakaupungista pohjoiseen sijaitsevat Nõva ja Noarootsi ovat tunnelmaltaan skandinaavisia, ja niissä on erinomaiset mahdollisuudet purjehtimiseen. Matsalun ja Sooman kansallispuistoissa voi nauttia koskemattomasta luonnosta.

Länsirannikolta on kätevä matkustaa Viron saaristoon. Virossa on yli 2 000 saarta, joista suosituimpia ovat Saarenmaa, Hiidenmaa, Muhu, Kihnu, Ruhnu ja Vormsi. Vilsandin kansallispuisto koostuu 150 saaresta, ja se on enimmäkseen asumatonta aluetta. Vilsandissa on runsaslajinen kasvisto ja eläimistö, ja läntisimmiltä saarilta löytyy myös fossiileja.

Viron matkan toteuttaminen alkaa parhaiten näillä:

M/S FINLANDIAN KOHOKOHDAT

Tapahtumia ei löytynyt näillä hakuehdoilla