Vuoden Porokokki -kisan voittajatVuoden Porokokki -kisan voittajina on palkittu tänään Tuomas Vierelä ja Petri Niilola. Helsinkiläisen ravintola Lyonin keittiömestarit onnistuivat toisessa peräkkäisessä Vuoden Porokokki -kisassaan päihittämään kovatasoiset kilpakumppaninsa muun muassa paistetulla poron sisäpaistilla, ylikypsällä ulkopaistilla ja glaseeratulla kateenkorvalla.

Rovaniemellä 20.–21. maaliskuuta käydyssä kaikkien aikojen korkeatasoisimmassa porokokkikisassa voittajapari päihitti vain niukasti kakkossijalle jääneet Vuoden Kokki 2012 Eero Vottosen ravintola Olosta ja Oula Kustaa Keijälän ravintola Salutorgetista. Kisassa kolmosiksi kokkasivat Jarno Seppä ja Laura Virolainen turkulaisravintola Smöristä.

Loppukilpailun pakollisina raaka-aineina oli kokonainen poronpaisti putkiluulla. Kisaparin tuli erotella paistin osat sekä käyttää annoksessa kahta paistin osaa. Käyttämättömät paistin osat tuli myös dokumentoida. Kisatehtävänä oli valmistaa kahdessa tunnissa á la carte -tyyppinen pääruoka pakollisista raaka-aineista kuudelle henkilölle. Pakollisia olivat myös yksi kastike, yksi päälisäke sekä kaksi sivulisukettä.

Lyonin voitokas pari teki näyttävän á la carte -annoksen, jossa oli paistettua sisäpaistia, ylikypsää ulkopaistia, glaseerattua kateenkorvaa, savustettua puikulapyreetä, paistettua palsternakkaa, pikkelöityä punajuurta, sipulipyree ja rosmariinikastiketta.

Vuoden Porokokki -kisan voittoannos

– Finaalin taso oli huikea verrattuna semifinaaliin ja jopa kaikkiin aiempiin vuosiin. Koko finaalikolmikon panostus kisa-annoksiinsa oli huikeaa, sanoo Vuoden Porokokki –kisan päätuomarina toiminut Kimmo Nikko.

Nikon mukaan selvästi näytti siltä, että putkiluullisen poronpaistin erottelu aiheutti kokeneillekin kokeille haasteita. Lopulliset piste-erot voittajan ja kakkoseksi jäänen parin välillä jäivätkin pieniksi.

Keittiötuomareina toimivat Hullu Poro Oy:n Timo Nieminen ja Electrolux-Professionalin Mika Kiviniemi. Muut tuomarit olivat Suomen keittiömestareiden Sampo Kantele, ravintola Rouxin Sami Häkkinen, Graniittiravintoloiden Mika Gehör ja Talviravintoloiden Antti Hietanen. Makutuomarit eivät tienneet ketkä olivat kisa-annosten takana, sillä päätös tehtiin nimettömästi.

Voittaja palkittiin 1500 euron stipendillä, kakkonen 1000 euron ja kolmonen 500 euron stipendillä. Kisa järjestettiin nyt neljännen kerran. Rovaniemelle kutsuttiin kuusi kilpailuparia, jotka kisan tuomaristo karsi ennakkoon reseptikilpailun avulla. Reseptejä tuli lähes 40:ltä kokkiparilta eri puolilta Suomea. Rovaniemellä 20.3. käydyssä semifinaalissa kokkasi kuusi tunnettua kokkiparia, joista kolme karsittiin lauantaiseen finaaliin.

Vuoden Porokokki 2015 kolme parasta:

1. Tuomas Vierelä ja Petri Niilola, ravintola Lyon, Helsinki

2. Eero Vottonen, ravintola Olo ja Oula Kustaa Keijälä, ravintola Salutorget, Helsinki

3. Jarno Seppä ja Laura Virolainen, ravintola Smör, Turku

Vuoden Porokokki -kisan järjestävät Rovaniemen Kehitys Oy, Vuoden Porokokki ry:n ja Suomen Keittiömestarit. Kisat kokattiin nyt jo neljättä kertaa.