lady-macbeth

Kansallisoopperan vuoden ensimmäinen oopperauutuus on Dmitri Šostakovitšin historiallisesti merkittävä Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth , joka nähdään nyt ensi kertaa Kansallisoopperassa. Oopperan ensi-ilta on perjantaina 27. tammikuuta.

VINKKI! TAMMIKUUSSA: Ooppera & Illallinen: Carelian uusiin pääruokiin pääsee tutustumaan kaksi yhden hinnalla

Kun Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth kantaesitettiin Leningradissa 22.1.1934, Šostakovitšia ylistettiin. Teosta pidettiin Neuvostoliiton lyhyen historian ensimmäisenä todellisena suurena oopperana. Kaikki kuitenkin muuttui tammikuussa 1936, kun itse Stalin tuomitsi teoksen sekasotkuksi musiikin asemesta. Sankariksi kohonneesta nerokkaasta neuvostosäveltäjästä tuli hetkessä vainottu kansanvihollinen. Menestysteos haudattiin vuosikymmeniksi eikä Šostakovitš uskaltanut enää säveltää oopperoita.

Lady Macbethia ei välttämättä pidä tulkita kuvana venäläisestä yhteiskunnasta 1930-luvulla. Mutta se on luotu ilmapiirissä, jossa terrori piti ihmisiä koko ajan otteessaan. Šostakovitš pelkäsi koko elämänsä, että hänen ovelleen koputtaisi yhtäkkiä salainen poliisi. Tämän pelkonsa hän kirjoitti musiikkiinsa. Hän sävelsi sydän syrjällään”, ohjaaja Ole Anders Tandberg luonnehtii.

Suomen kansallisoopperassa on esitetty aiemmin teoksen myöhäisempi versio Katerina Ismailova . Nyt nähtävä Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth on Šostakovitšin alkuperäisen version ensiesitys Kansallisoopperassa.

Tandbergin   vahva henkilöohjaus ja   Erlend Birkelandin   karunkaunis lavastus luovat väkevän oopperatoteutuksen. Tapahtumat sijoittuvat nyt pohjoisnorjalaiseen kalastajakylään, jonka kylmyys ja arktinen raakuus kehystävät Katerina Izmailovan rajua elämäntarinaa. Ohjaajan ratka isu tuo tarinan katsojan iholle: Voiko tällaista tapahtua myös omassa yhteisössämme?

Solisteina vierailee eturivin venäläisnimiä: Katerina Izmailovan roolissa nähdään Svetlana Sozdateleva ja Sergeinä Alexey Kosarev. Boris Izmailovin roolissa laulaa  Alexander Teliga , Zinovi Izmailovin roolissa Mika Pohjonen ja muissa rooleissa nähdään muiden muassa Jussi Merikanto, Niina Keitel , Juha Riihimäki , Esa Ruuttunen ja Anna-Kristiina Kaappola . Esitykset johtaa Oleg Caetani .

Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth on katseltavissa myös suorana Yle klassisen verkkopalvelussa ja Oopperan ja BaletinStage24-palvelussa perjantaina 24. helmikuuta. Muutamaa arkipäivää myöhemmin esitys on katsottavissa myös tallenteena.

Dmitri Šostakovitš: Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth

Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 27.1.2017 klo 19
Muut esitykset: 1.2., 3.2., 9.2., 11.2., 15.2., 21.2. ja 24.2.
Liput 15-129 euroa

Livelähetys 24.2.2017 klo 18.50 alkaen verkossa: yle.fi/klassinen ja oopperabaletti.fi/live/