savoy

Savoyn suositut viinimenut jatkuvat tänä syksynä Rhône-teemalla. Helsinkiläinen ravintolalegenda tarjoaa lokakuussa vierailleen mahdollisuuden tutustua neljään eteläranskalaiseen huippuviiniin ja herkutella keittiöpäällikkö Kari Aihisen suunnittelemalla syysmenulla. Rhône-menu on tarjolla 7.10.- 2.11.2013.

”Rhône-viikkojen suunnittelu alkoi jo viime keväänä, kun saimme asiakkailta kannustavaa palautetta viiniteemojen ympärille rakennetuista menuista”, Terhi Oksanen-Alén kertoo. Savoyn sommelierit ovat koonneet neljän eteläranskalaisen viinin kavalkadin, joka kuljettaa ravintolavieraita Pohjois-Rhônen Condrieusta Côte-Rôtien jylhien maisemin läpi Pyreneiden juurelle asti. Viinivalintojen jälkeen Kari Aihisen luotsaama keittiötiimi on rakentanut huippuviinien rinnalle neljän ruokalajin menun, jossa kauden raaka-aineet näyttelevät pääroolia.

ravintola-savoy-lintuprassiSyysmenun ensimmäinen viini tulee Rhônen tunnetuimmalta valkoviinintuotantoalueelta, Condrieusta. Jyrkkien rinteiden Condrieu on aromaattisen Viognier-lajikkeen kotiseutu ja viinintuotantoalueen aurinkoisilla tarhoilla syntyy ihastuttavia trooppisen kukkeita valkoviinejä. Château Saint-Cosmen tuottamassa Condrieu-viinissä tuoksuvat Viognierille tyypilliset eksoottiset hedelmät ja hienostunut mausteisuus. Raikkaan Condrieun rinnalla tarjotaan paistettua hummeria, täyteläistä tattitoffeeta ja pirteän hapokasta vinaigrettia, mikä saa arominsa aniksesta.

Väliruoan kanssa tarjottava Château de Fonsalette kuvastaa Etelä-Rhônen punaviinien tervaista ja yrttistä tyyliä. Châteauneuf-du Papen pohjoispuolella Lagarde-Paréolin kylää ympäröivillä tarhoilla syntynyt grenache-punaviini kuuluu Rhônen klassikoihin, jonka makumaailmassa yhdistyvät lämmin hedelmäisyys ja hienostunut paahteisuus. Paahteiset aromit maistuvat myös Château de Fonsaletten rinnalla tarjottavassa grillatussa kuhassa ja savustetuissa manteleissa. Punaviinin yrttistä aromia tukee kuhan kanssa tarjottava raikas lehtipersilja-beurre blanc -kastike.

Menun kohokohta on Domaine Jametin tuottama Côte-Rôtie vuodelta 2010. Veljesten Jean-Luc ja Jean-Paul Jametin luotsaaman tilan viinit syntyvät Pohjois-Rhônen jyrkimmillä tarhoilla, Côte-Rôtien viinintuotantoalueella. Jametin Côte-Rôti-viinissä maistuvat intensiivinen hedelmäisyys, Syrah-lajikkeelle tyypillinen pippurisuus ja köyhästä maaperästä peräisin oleva tyylikäs mineraalisuus. Legendaarisen Côte-Rôti-tuottajan suuria tunteita herättävää punaviiniä voi viinimestareiden mukaan kuvailla lempeäksi jättiläiseksi. Pääruokana tarjottava kokonaisena paistettu riekko ja mustat torvisienet kunnioittavat yksinkertaisuudessaan ranskalaista huippuviiniä.

Syksyn tummeneviin iltoihin täydellisesti sopiva jälkiruokaviini löytyi Pyreneiden juurelta Mauryn viinintuotantoalueelta. Charles Dupuy on eteläranskalaisen Mas Amiel -viinitalon väkevöity lippulaiva-grenache, joka tarjotaan Savoyn Rhône-viikkojen aikana kokonsa puolesta kunnioitusta herättävästä magnum-pullosta. Tumman, karhunvatukkaisen ja makean viinin rinnalle Savoyn patissier-tiimi on valmistanut maitosuklaa-praline-leivoksen, jonka vierelle nostetaan Savoyn omasta hunajasta valmistettua jäätelöä.

 

Rhône-menu

 

Paistettua hummeria, tattitoffeeta ja anista

Château Saint-Cosme Condrieu 2012

Grillattua kuhaa, savustettuja manteleita ja lehtipersilja-beurre blanc

Château de Fonsalette Rouge 2007, Côtes du Rhône

Kokonaisena paahdettua riekkoa, mustia torvisieniä ja kirsikkakastiketta

Domaine Jamet Côte-Rôtie 2010

Maitosuklaa-pralineleivos, mustaherukkaa ja hunajajäätelöä

Mas Amiel Charles Dupuy 2008, Magnum

Menu 114 €

Viinit 116 €

Neljän ruokalajin hinta viineineen 230 €