Ison Kallahden uimaranta
Ison Kallahden uimaranta kesäkuussa 2020. Uimevesiluokitus on tasoa tyydyttävä. Uimaveden taso voi vaihdella huomattavasti pienelläkin alueella, sillä läheisellä Kallahdenniemen uimarannalla uimaveden taso on samanaikaisesti erinomainen. Kuva: Helsingin kaupunki.

Suurten yleisten uimarantojen vedenlaatu luokitellaan neljään luokkaan ja sen tasossa voi olla isoja eroja ympäri kaupunkia sekä pienelläkin alueella. Tästä hyvä esimerkki on Kallahdenniemen ja Ison Kallahden uimarantojen välillä.

Uimaveden laatu keskikesällä 2020

Heinäkuun alussa otettiin uimavesinäytteitä itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat myöhemmin. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Meriveden lämpötila uimarannoilla oli edelleen varsin korkea ja vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 19–23 asteen välillä. Sinilevää ei havaittu millään uimarannalla näytteenoton yhteydessä. Uinninvalvojat havaitsivat muutamilla rannoilla pieniä määriä sinilevää , mutta sinilevätilanne vaikuttaa rauhoittuneen aiemmasta.

Ympäristöpalveluiden tarkastajat tarkastivat kesäkuun loppupuolella Helsingin yleiset uimarannat. Tarkastuksilla kiinnitettiin huomioita mm. rantojen tilojen (wct, puku- ja pesutilat) hygieniaan, kuntoon ja riittävyyteen, rannan ja rantaveden hygieniaan, jätehuollon järjestelyihin sekä rannan tiedotteisiin ja opasteisiin. Kaikilla rannoilla oli vaadittavat tilat ja rannat olivat pääosin siistejä. Tarkastusten perusteella rantojen ylläpitäjää kehotettiin parantamaan tilojen, erityisesti wc-tilojen, hygieniaa. Lisäksi tilojen kuntoon ja riittävyyteen sekä rantojen opasteisiin tulisi kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Jonkin verran huomautuksia tehtiin myös rantojen jätehuollosta.

Uimakausi alkoi 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua Helsingin yleisillä uimarannoilla. Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa.

Sinilevät vähentyneet Helsingin merialueilla

Vesinäytteitä otettiin laajalti sekä lahtialueilta että ulompaa mereltä Helsingin edustalta. Meriveden pintalämpötila vaihtelee noin 18-20 asteen välillä. Lämpötila on keskimääräistä korkeampi vuodenaikaan nähden. Tuulet ovat työntäneet lämmintä pintavettä Helsingin edustalle, jossa lämmin vesi painuu alas ja lämmittää koko vesipatsasta. Vesi on sen vuoksi monin paikoin varsin lämmintä myös pohjan tuntumassa.

Tuulisuuden ja veden painumisen myötä myös sinilevät ovat sekoittuneet syvemmälle vesipatsaaseen eikä pintaesiintymiä ole päässyt muodostumaan aiempaan tapaan. Kasviplanktonnäytteissä havaittiinkin vain vähäisiä määriä sinilevää. Etenkin rihmamaiset, laajoja pintakukintoja muodostavat sinilevät ovat vähentyneet sekä rannan läheisyydessä, että kauempana merellä.

Sinilevien pintakukintojen muodostuminen riippuu suuresti vallitsevista sääoloista. Lämpimällä ja tyynellä säällä sinilevät nousevat pintaan soluissaan olevien kaasurakkuloiden avulla ja saattavat muodostaa laajoja kukintoja nopeastikin. Tuuliset ja viileämmät ilmat sen sijaan ehkäisevät pintakukintojen muodostumista.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

Lisätietoa netissä
http://www.hel.fi/uimavesi
Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.
https://ulkoliikunta.fi/
Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä.
http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)
https://uiras.fvh.io (Uimaveden lämpötilat Helsingissä)