Arto Rastas perehdyttää kurssilaisia leivontaproseduurin nopeuttamiseen.

Kaksi maineikasta kokkia, Gero Hottinger ja Eero Mäkelä, toinen Savoyssa, toinen Palacessa. Yhdessä he päättävät perustaa ravintolan, jonka yhteydessä on myös kokkikoulu. Sellainen, jonne ihan kuka tahansa voi mennä oppimaan ruoanvalmistusta. 25 vuotta myöhemmin Helsingin Kulinaarinen Instituutti on jo käsite. Ruoka ja ruoanvalmistus kiinnostavat ihmisiä enemmän kuin koskaan. Niin myös Kulinaarisen Instituutin inspiroivat ja rennot kurssit.

– Kun Gero ja Eero aloittivat, ei Suomessa kotikokkien ollut mahdollista opiskella ruoanlaittoa oikeastaan missään muualla kuin koulujen kotitaloustunneilla. Se, että keittiömestari demonstroi menun ja sen jälkeen oppilaat valmistavat sen, oli jotain aivan uutta ja hyvin innostavaa, Kulinaarisen Instituutin omistaja ja opettaja Arto Rastas kertoo.

Kulinaarinen InstituuttiKurssit saivat nopeasti tuulta siipiensä alle. Ulkomailta tuli tunnettuja kokkeja vetämään erikoiskursseja ja asioista tiedotettiin Kulinaarisen Instituutin lehdessä. Vuosien kuluessa kursseja on tullut lisää ja ne ovat muuttuneet ruokakulttuurin mukana. On grillaus-, sushi-, riista- ja uusimpana molekyylikokkouskursseja. Perusajatus on kuitenkin pysynyt samana.

– Kaikki perustuu siihen, että ruoka-annokset ovat kaikkien valmistettavissa niin kurssilla kuin kurssin jälkeenkin. Raaka-aineet, reseptiikka, työvälineet. Ihmiset ovat pitäneet keittiömme kodinomaisuudesta ja siitä, että kaikkia ruokia pystyy valmistamaan hyvin jatkossa kotonakin, Katja Rastas kuvailee.

Jotain hyvästä ja vahvasta toiminnan pohjasta kertoo sekin, että Hottingerin ja Mäkelän reseptejä sisältävä kastikekurssi on ihan samanlainen kuin yli 20 vuotta sitten ja se on edelleen suosituimpia kursseja.

Kulinaarinen Instituutti on siirtynyt muutama vuosi sitten Geron tyttären Katja Rastaan ja hänen miehensä Arto Rastaan osaaviin käsiin. Perheyrityksessä arvostetaan perinteitä ja jatketaan keittiömaestrojen viitoittamalla tiellä. Ihmisille halutaan tarjota oppia mutta myös elämyksiä, yhdessä viihtymistä ja inspiraatiota omaan kotikokkailuun.


Kursseja kotikokeille, gastronomian harrastajille, yrityksille ja alan ammattilaisille – miesten veri vetää kokkaamaan

Kulinaarisessa Instituutissa on alusta asti ollut sekä yrityksille suunnattuja että kaikille avoimia kursseja, joille voi ilmoittautua kuka tahansa yksityinen henkilö. Kurssitarjonta on mittava, ja jokaiselta kurssilta löytyy sekä haastetta että helpompia tehtäviä kurssilaisten mielenkiinnon mukaan. Instituutilla järjestetään keskimäärin 4 kurssia viikossa vuoden ympäri. Suosituimpia kursseja ovat Italia-, kastike-, grillaus- ja riistakurssit, joista jälkimmäiset ovat erityisesti miesten mieleen. Vuosien kuluessa kokkikoulumaailmasta onkin tullut paljon miehisempi kuin aikaisemmin.

Jotkut yritykset hyödyntävät kurssejamme myös henkilökunnan valinnassa.

Kurssilla tehdään yhdessä ja autetaan toista yli tiimirajojen.– Miehiä käy todella paljon. He käyvät läpi erilaisia kursseja ja syventävät omaa osaamistaan, Arto kertoo

Monet yritykset tuovat erityisen mielellään vieraitaan tai henkilökuntaansa kokkaamaan Kulinaariseen Instituuttiin.

– Ruoanlaitossa kaikki ovat samalla viivalla, johtajat ja alaiset. Jotkut yritykset hyödyntävät kurssejamme myös henkilökunnan valinnassa. He lähettävät muutaman varteenotettavan vaihtoehdon kokkikurssillemme. Kurssimme on kuulemma paras tapa löytää aidosti tiimityöhön sopivimmat henkilöt, Katja paljastaa.

Kurssi toimii mainiosti myös kokouksiin tai palavereihin yhdistettynä. Sen rento yhdessä tekeminen virkistää ja luo yhteishenkeä. Isommalla ryhmällä on mahdollista järjestää myös kurssi, jossa osa porukasta kokkaa, osa on viini-tastingissa ja osa drinkkikoulussa paikkoja vaihdellen.

Moni tulee kurssille yksin, mutta lähtee muutamaa kaveria rikkaampana pois.

Kursseilla solmitaan toisinaan pitkiäkin ystävyyssuhteita. Eräskin toisilleen aikaisemmin tuntemattomista henkilöistä halusi tulla uudelle kurssille samalla kokoonpanolla, sillä he tykästyivät toisiinsa niin kovasti yhteisen kokkailupäivän aikana. On itse asiassa hyvinkin tyypillistä, että kurssilla kimpassa kokkailleet vaihtavat innokkaina yhteystietoja. Näin kävi allekirjoittaneellekin. Kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon hitsaa hyvinkin eri lähtökohdista tulevat, yhdessä kokkailevat ihmiset yllättävän helposti yhteen, eikä jutustelusta meinaa tulla loppua ollenkaan. Moni tulee kurssille yksin, mutta lähtee muutamaa kaveria rikkaampana pois. Ja tulee toistekin.

Kulinaarinen Instituutti

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

LISÄÄ BLOGIN PUOLELLA: Siivet ja Sarvet – Molekyylejä metsästämässä eli amatöörikotikokki Helsingin Kulinaarisella Instituutilla

Artikkelin ensijulkaisu 14.3.2014