copas y tapas press 4

Fabianinkadulla sijaitseva Copas y Tapas on Josper-puuhiiligrillissä kypsyvän laatulihan ja mainioiden viinien koti. Ja palvelun. Ensiluokkaisen palvelun.

Muiden muassa viini-illoistaan ja -osaamisestaan tunnettu Copas y Tapas on äärimmäisen hyvin asiakkaistaan huolta pitävä illallisravintola. Kovin monessa ravintolassa ei auteta takkia pois päältä tai maistateta oma-aloitteisesti erilaisia viinivaihtoehtoja likimain tastingiin asti juuri sen asiakkaan suunmyötäisen vaihtoehdon löytämiseksi. Perheomisteisen pikkuravintolan salissa asiakkaita hemmottelevatkin äärimmäisen motivoituneet ja taitavat ammattilaiset.

copas-y-tapas-ravintola2

Keittiössä taas hehkuvat kuumat Josper-puuhiiliuunin hiilet ja annoksissa maistuvat puuhiiligrillin aromin lisäksi niin kauden raaka-aineet kuin sesongin salliessa salitaituri Aleksi Lahdenojan keräämät villiyrtitkin. Villiyrteistä ja -vihanneksista innostunut Aleksi käy keräilyretkillä joko aamusella tai työpäivän jälkeen iltayöstä.

– Viime vuonna käytimme annoksissamme noin 30 erilaista villiyrttiä, ravintoloitsija Jari Lahdenoja kertoo.

Henkilökunnan kesken järjestetään toisinaan myös keräilypäiviä, jolloin käydään niin villiyrttien kuin sienienkin kimppuun, kukin osaamisensa ja mielitekojensa mukaan. Salin puolella hääräävän Pascal Saulnyn kotikonnuilta on käyty keräämässä mm. evakkominttua. Mikäli mielenkiintosi heräsi tämän mystikkään yrtin kohdalla, kannattaa käydä ravintolassa tutustumassa yrttiin sekä ruokatarjontaan.

Ravintola Copas y Tapas, HelsinkiSesonkien parhaiden raaka-aineiden seurailun huomaa jo ruokalistaa silmäillessään: pääruokavaihtoehdot ovat päivän liha, päivän kala ja päivän pihvi. Päivän kala on esimerkiksi kevättalvella madetta niin kauan kuin sitä suinkin saatavilla on. Sekin Josperin kautta käytettynä, eli suomalaisittain hyvin poikkeuksellisesti.

copas y tapas press

– Kypsennämme mateen Josperissa a la plancha eli öljytyllä metallilevyllä. Madehan tarjotaan yleensä Suomessa joko keittona tai muhennoksena. Mateesta myös hyödynnetään kaikki. Mäti ja maksa tarjotaan blinin kanssa.

Tapaksia on tarjolla niin aterian alkuun kuin jälkihyviksikin. Kolme tapaa on yleensä sopiva määrä alkupaloiksi, jotta tilaa jää vielä muillekin annoksille. Toki koko ateriankin voi halutessaan koostaa noista suupaloista. Jälkiruokapuolen makeiden tapaksien lisäksi valikoimassa on aina päivän jälkiruoka, joka on tämän jutun kirjoitushetkellä douglaskuusella maustettu posset. Ja kuinkas muuten, on kuusi löytänyt tiensä annokseen Aleksin keräämänä.

VARAA PÖYTÄ

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Copas y Tapas, Lari Järnefelt ja Lifestyle Media Oy
Ensijulkaisu 2.2.2015. Jutussa voi olla vanhentuneita tietoja

copas y tapas press 3