heidi makinen markku niemi kohokohdat
Trophee Parés Baltà -kilpailun palkinnoksi Heidi Mäkinen sai haltuunsa Riedelin suunnitteleman tuplamagnum-dekantterin Suomen lipun väreillä. Toiseksi tullut Markku Niemi mukana voittohuikkameiningissä.

Suomen parhaan sommelierin dekantteri on vaihtunut! Ravintola C:ssä työskentelevä Heidi Mäkinen voitti komeasti Suomen Sommelierit ry:n järjestämän Trophee Parés Baltà -kilpailun 13.9. Toiseksi tuli viime vuoden parhaaksi sommelieriksi suoriutunut Markku Niemi ja kolmanneksi Taneli Lehtonen Murusta. Kisaajien taso oli kova ja nousee koko ajan. Ja niin nousee myös saliosaamisen taso Suomessa.

Trophee Parés Baltà -kilpailun kolmessa eri kaupungissa järjestettyjen osakilpailujen tulokset vaikuttivat jonkin verran myös loppukilpailun pisteisiin, joita napattiin vaativista tehtävistä. Ravintola Pastiksessa järjestetty semifinaali alkoi 63 kysymyksen teoriakokeella. Kilpailijoiden piti myös analysoida viinejä kirjallisesti, dekantoida viini oikeaoppisesti ja suositella juomia menulle. Finaaliin tiensä taituroineiden 3 kilpailijan osaamista punnittiin vielä väkevien alkoholien tunnistustehtävällä, samppanjan tarjoilulla ja vihreän teen valmistuksella. Tehtävät olivat paikoitellen todella haastavia, mutta kisahenki oli kannustava ja hymyt herkässä niin kisaajilla kuin katsomon puolellakin.

Kisan päätuomari ja Suomen sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov kertoi, että kaikkien kisaajien upeaa kehitystä on ollut ilo seurata.

– Suomalaisten viinimestarien taso on parantunut viime vuosina, Angelov totesi tyytyväisenä.

Ammattitaidon ja osaamisen kehittyminen vie samalla myös alan arvostusta ylöspäin niin sommelierien kuin palvelusta nauttimaan pääsevienkin taholta.

taneli lehtonen heidi makinen markku niemi joan cusine christina suominen kohokohdat

Mäkisen työnantaja ja yksi kisatuomareista, ravintola C:n ravintoloitsija-sommelière Christina Suominen, on ylpeä suojattinsa menestyksestä.

– Olen todella ylpeä Heidistä, ja minusta on hienoa, että hän haluaa edelleen työskennellä meillä C:ssä. Heidi on treenannut kovasti ja nähnyt paljon vaivaa kisamenestyksensä eteen.

Mäkinen on varmasti ammentanut paljon osaamista Suomiselta, mutta Suominen sanoo toisinaan myös oppivansa alastaan innostuneilta työntekijöiltään, jotka etsivät jatkuvasti uutta tietoa, preppaavat toisiaan ja haluavat kehittyä työssään. C:stä oli semifinaalissa kisaamassa myös Vuoden 2014 hovimestariksi valittu Matti Kuukkanen-Fager.
taneli lehtonen heidi makinen markku niemi kohokohdat
Kisaajana ihailtavan rauhallinen ja nokkela Mäkinen on pokannut palkintoja ennenkin. Mäkisestä syttyi yksi pohjoisen viinitaivaan kirkkaimpia tähtiä, kun hän taituroi tiensä viime vuonna kolmannelle sijalle Tukholmassa järjestetyissä arvostetuissa Pohjoismaiden sommelierkisoissa. Sitä ennen hän ylsi toiselle sijalle kansallisissa kisoissa. Lisäksi nainen pokkasi voittopokaalin tämän vuoden tammikuussa Chaîne des Rôtisseurs Finlanden järjestämässä Vuoden nuori sommelier -kilpailussa Rovaniemellä.

Trophee Parés Baltà -kilpailun palkinnoksi Mäkinen sai mm. komean uuden kiertopalkinnon: Riedelin suunnitteleman tuplamagnum-dekantterin, joka on Suomen lipun väreillä koristettu uniikkikappale. Lisäksi lohkesi matka Parés Baltàn viinitilalle Penedèsiin ja valikoima kilpailun yhteistyökumppaneiden lahjoittamia viinejä.

Komeinta kaikista on kuitenkin se, että Mäkinen lähtee edustamaan Suomea sommelierien pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin Reykjavikiin lokakuussa ja kansainvälisiin kisoihin Argentiinaan ensi keväänä. Vuoden nuori sommelier -kilpailusta napattu paikka Australian-kisamatkallekin on Mäkisellä aivan ovella.

heidi makinen kohokohdat– Sommelierkisat tarjoavat upean mahdollisuuden päästä kisaamaan ulkomaille. Esimerkiksi Argentiinassa kiinnostaisi päästä paikallisille viinitiloille kiertelemään.

Suomessa Mäkinen ei aiokaan enää kisata.

– Nyt kun olen tämän voittanut, niin on mielestäni reilua antaa tilaa uusille kisaajille.

Vaikka Mäkinen ei aikanaan kilpailemaan olisi oikein halunnut lähteäkään, on mieli muuttunut vahvasti puuhaan ryhtymisen myötä. Hän kannustaakin nyt muita nuoria viini-ihmisiä kisatielle.

– Olen saanut kontakteja, nähnyt miten muualla maailmassa tehdään sommelierin työtä ja oppinut hallitsemaan jännitystä kisatilanteessa. Myös sokkomaistamisen ja -tuoksuttamisen treenaamisesta on ollut paljon hyötyä. Kisaaminen on tukenut viinin opiskelua hienosti. Vaikka koskaanhan tässä ei ole valmis, Mäkinen toteaa hymyillen.

Heidi Mäkisen upeaan palveluhuomaan voi heittäytyä edelleenkin Tampereen ravintola C:ssä.

Suomen Sommelierit ry

Vuoden 2014 kisasta blogin puolella: Taru viinien herruudesta – Sommelierit kilpasilla

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

heidi makinen kuohuviini kohokohdat
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS