matti-jamsen-annos3
Katajanmarjoilla ja metsäsienillä täytettyä helmikanankoipea. Kuvat: ELO -säätiö

Suomi näytti kyntensä muiden Pohjoismaiden tavoin ja tuli neljänneksi kokkien maailmanmestaruuskilpailuissa. Suomen edustaja Matti Jämsén, hänen avustajansa Antti Lukkari sekä valmentaja Eero Vottonen veivät 5 tuntia 35 minuuttia kestävän tulikokeensa tyynesti päätökseen hienoin tuloksin. Matti Jämsénin neljäs sija on Suomen kaikkien aikojen paras.

matti-jamsen-annos2

Kaksi vuotta tiiviisti harjoitelleen tiimin työ huipentui tänään Lyonin messukeskuksessa. Vuoden 2015 Bocuse d’Or -kilpailun voitti Norja, hopeaa otti USA ja pronssille tuli Ruotsi. Suomi tuli neljänneksi 11 pisteen tiukalla erolla Ruotsista. Jämsén tiimeineen toi kotiin parhaan lihavadin palkinnon ja Lukkari palkittiin koko kilpailun parhaana avustajana.

matti-jamsen-annos4

– Emme voi olla kuin tyytyväisiä. Tulimme parantamaan aiempaa tulostamme ja sen me teimme, ja nostimme samalla Suomen kaikkien aikojen parhaan tuloksen viidennestä neljänneksi. Teimme kaiken nappiin, ja olen pirun ylpeä meistä, Jämsén kertoo hymyillen.

matti-jamsen-annos5

Rennosti koko kilpailun ajan työskennellyt Suomen joukkue rakensi kilpailusuorituksensa kertomaan suomalaisen metsän tarinaa. Suomi näkyi annoksissa muun muassa metsämarjoina ja -sieninä sekä suomalaisena kaviaarina ja porona. Metsä oli esillä myös voittoisan vadin muotoilussa ja koristeissa. Jämsénin lihavadit ovat aina olleet kisoissa kärkikastia ja myös Euroopan osakilpailuissa Suomi voitti parhaan lihavadin palkinnon. Jämsénin vadit on suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari.

matti-jamsen-annos6
Purotaimenta Northern Lights
Kala-annoksen inspiraationa on toiminut suomalainen arktinen luonto ja sen upeat revontulet. Purotaimenen seuraksi on nostettu pohjoista kuningasrapua ja merellisiä ostereita. Annoksen kastikkeen kruunaa aito suomalainen kaviaari. Lisäkkeet tuovat annokseen raikkaita ja puhtaita makuja, raaka-aineena niissä on fenkoli. Lisäkkeen päältä löytyy mielenkiintoisen tekstuurin tuovia friteerattuja kalansuomuja. Suomalaista muotokieltä toistava purotaimen tarjotaan tuomaristolle kauniin puuvadin päältä ja myös kala-annos on koristeltu metsän antimilla.

– Kilpailu oli tasokas ja hyviä joukkueita oli tavallista enemmän. Tie oli tänä vuonna raivattava kovalla työllä viiden parhaan joukkoon – Suomen sijoitus on upea! Tämä on ollut paras suoritus Suomelta tähän mennessä ja se tuli kaikkien aikojen kovimmissa kisoissa. Nämä kilpailut kovenevat joka vuosi, ja erot ovat pisteissä marginaalisia, kertoo Suomen tuomari Pekka Terävä.

Terävä muistuttaa, että ilman pitkäjänteistä työtä, eri tahojen yhteistä päämäärää ja sitkeää panostamista tällaiset tulokset eivät ole mahdollisia. Suomen Bocuse d’Or -työ jatkuu edelleen.

– Tämä oli 12 kerta, kun suomalainen kisaa Bocuse d’Orissa ja jokainen kerta on opettanut paljon. Tällä kierroksella töitä tehtiin tiiviimmin kuin koskaan. On hienoa, että Suomi on mukana kansainvälisissä kärkikahinoissa, ja nyt meillä on kaikkien aikojen suoritus. Matin ja tiimin rakentama upea metsätarina innosti ja se antaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen, sanoo Suomen tiimin osallistumiseen rahoituksen ja kumppanuudet keränneen ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki, ja kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita tiiviistä kehittämistyöstä.

Katso kaikki kuvat täältä.

Kuvat:  Timo Kauppila