Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali on ilmaisfestivaali, jonka ohjelma, taiteilijat ja festivaaliravintolat tekevät Helsinkiä hauskemmaksi elokuussa. Kaupungin kapakoissa, baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa on tunnelma tiheimmillään, kun lavoille nousee monipuolinen ja yllätyksellinen joukko taiteilijoita.

10 päivää ja 10 yötä, 34 festivaaliravintolaa, yli 300 tapahtumaa ja taidenäyttelyä


Art goes Kapakka puhaltaa henkeä Helsinkiin ja tuo tuoreen taiteen 34 ravintolaan. Yli 300 esityksen kokonaisuus pitää sisällään musiikkia, esittäviä taiteita, kuvataidetta, makuja, puheohjelmaa ja ajankohtaista tietoutta. Kaikkiin Art goes Kapakan tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

artgoeskapakka2Tapahtuman käynnistää legendaarinen Kuorojen Kierros, joka kokoaa Senaatintorille yli 2200 laulajan yhteiskonsertin 18.8. klo 19. Sen jälkeen Kuorot kiertävät kapakoissa. Tenhossa kuullaan 10 vuoden tauon jälkeen keikkailevan Q-Continuumin uudelleenlämmitettyä sointia. Mira Luoti tuo tuoreinta soolomateriaaliaan Zetoriin. Lyömäsoitintaiteilija Teho Majamäen Travelogue kuullaan Kulttuuritalo Kitchenissä. Ikiaikainen joiku kohtaa modernit äänimaisemat Wimme Saaren ja Tapani Rinteenesityksessä Michelissä. Kirjailija Juha Itkonen tarinoi Summer Maplen seikkailuista Tuomo & Markus Trion säestämänä Belgessä.

Kuulasääninen biisinikkari Laura Moisio esiintyy triokokoonpanolla Fazer Cafessa. Tiisu- ja Sima -yhtyeistä tutut Henkka & Mathias tunnelmoivat Dublinerissa. Bryggerissä stadilaisen musiikin juurille vie Stadin kadonneet -yhtye. Näyttelijät Essi Hellén, Emmi Parviainen jaJoel Mäkinen viihdyttävät Käheät kurkut -kokoonpanollaan Fazerilla. Karhunpeijaiskonsertti Ohtonijohdattelee kohti pohjoisten kansojen perinteitä Dubrovnikissa Taiteiden yönä. Oopperalaulaja Jussi Merikanto konsertoi ravintola Careliassa vaimonsa Marjaana Merikannon säestyksellä. 

raoul-bjorkenheim-keikat-2016Raoul Björkenheim & Tatu Rönkkö sekoittavat musiikillisen cocktailin Kurvin William K:ssa.

Elektronisia elämyksiä tarjoilee The Hearing Zetorissa. Ohjelmassa myös Suomigrime-pumppu Töölön ketteräWhy joinissa, vaskiorkesteri The Badass Brass Band Bryggerissä, räppikaksikko SOFA Zetorissa, jazzyhtyeen ja spoken wordin yhteenliittymä Mikko Sarvanne Hip Company & Beibi P Elmun Baarissa, Elina Arlin Trio Fazerilla, pianotrio Fräki-Puusaari-Rysä Manalassa, taidepopyhtye Frank Frank Frank Tenhossa sekä hurja määrä muita eri tyylilajien kirjoa tarjoavia esityksiä.

Esittävän taiteen puolella nähdään niin tanssielokuvaa, teatteria, drag show’ta kuin nukketeatteria. Tenhossa nähdään rumpali Mika Kallion ja tanssitaiteilija Satu Rinnetmäen rytmiin, ääneen ja liikkeeseen pureutuva Impulsion. Hämeenlinnan Kuninkaallisen nukketeatterin Tasavallan marionetit-esitys tuo poliittisen satiirin Manalaan. Loikka-tanssielokuvafestivaali vie sukellukselle tanssielokuvan ja -videoiden maailmaan Kulttuuritalo Kitchenissä ja Kujassa. Tanssi- ja musiikkiesitys Compañia Kaari& Roni Martin goes ROOTS yhdistää saumattomasti flamencotanssin perinteen pohjoismaisiin ulottuvuuksiin Oficinassa. Osiris Teatterin Villit ja vapaat tekee irtioton naiseuden rooleista Vaelsassa, ja Kaupungin paras kabaree tuo näyttävän drag show’n Helkan Baariin.

Tapahtumassa on esittävien taiteiden lisäksi taidemaailman taustoille johdattelevaa keskusteluohjelmaa. Taiteen takana -kokonaisuudessa annetaan ääni tarinoille Ateneuminklassikkoteosten takana ja keskustellaan Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen opastuksella tunteita herättävästä betonista Oficinassa. Kulttuuritalo Kitchenissä kuullaan promoottori Antti Einiönmuistelmia Kulttuuritalon vaiheista. Runokuu-festivaalin kanssa järjestettävässä tulevaisuusteemaisessa Tietokirjaraadissa kirjoja arvioivat mm. Elina Grundström, Tuuli Kaskinenja Kasper Strömman.


Taidenäyttelysarja
Tsiigaa tuo taiteen lähelle ihmistä. Helsingin taiteilijaseuran Taidelainaamon kuratoiman näyttelysarjan teemana on ”oma maku – paras maku”. 33 nykytaiteilijan luoma näyttelykokonaisuus haastaa kävijän pohtimaan omaa makuaan. Esillä on mm. Katja Tukiaisenmaalauksia Teurastamolla, Merja Winqvistin veistosinstallaatio Careliassa ja Mika Vesalahdenpiirrosinstallaatio Keskuskadun Teerenpelissä. Kaikki näyttelyn teokset ovat sekä myytävänä että vuokrattavissa. Teosvalinnat on tehnyt Taidelainaamovastaava Eeva Muona.

Ruokasarja Maista esittelee ajankohtaisia aiheita etenkin kotimaisen ruoan, juoman ja ruokakeskustelun ympäriltä ja tarjoaa mahtavia makuelämyksiä. Maista-sarjan neuvonantaja-kuraattorina on toiminut kokki Jyrki Sukula. Sukulan opastuksella pureudutaan mm. ravintola-alan lakikysymyksiin Laatu vai Laki -keskustelussa Pirittassa ja satavuotiaan Suomen juhlimiseen ravintola-alan näkökulmasta Tenhossa. Finpron elintarvikesektorin toimialajohtaja Esa Wrang kertoo pohjoismaisesta ruoasta sekä Food from Finland -kasvuohjelman toiminnasta Zetorissa. Sarjan makuina maistuvat mm. sienitoastit, puolukka- ja lakkapraliinit, poronkäristys ja maailman paras Gin & Tonic.

Tiede on Taidetta -keskustelusarja johdattelee yleisön ajankohtaisten aiheiden äärelle jo 11. kertaa. Iltojen aiheita ovat tilit biopankissa, media ja uhkakuvat, luovuus tieteessä, taiteessa ja teknologiassa, karvas maku ja syömiskäyttäytyminen sekä konserttisaliakustiikka. Mukana keskusteluissa ovat mm. Helsingin biopankin johtaja Kimmo Pitkänen, viestinnän professorit Anu Kantola ja Janne Seppänen, Foley-artisti Heikki Kossi, akatemiatutkija ja dosentti Mari Sandell sekä professori Tapio Lokki. Tiede on Taidetta -sarja toteutetaan yhteistyössä Tekesin, Suomen Akatemian ja Duodecimin kanssa.

 

Tapahtuma


Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali 18.-27.8.2016

Päivä: pe 19.08.2016
Aika: Koko päivä
Hintaluokka: 0€
Tapahtuman kotisivut: http://www.artgoeskapakka.fi

 

Tapahtumapaikka


Helsinki, useita tapahtumapaikkoja