ahorita-tacoMeksikolainen ruoka jyrää maailmalla. Mutta mitä se on? Ei ainakaan sitä rasvaista tex mex -mättöä, johon meksikolainen ruoka yleisesti vieläkin sekoitetaan. Meksikolainen ruoka on yllättävän kevyttä, raikasta ja terveellistä. Sitä sanomaa julistaa myös Kluuvi-keskuksen freesi ja filmaattinen taqueria Ahorita. Jatkoa seuraa pian muuallakin.

Ahoritan annokset pohjautuvat maissitortillan sisuksiin kätkettäviin täytteisiin. Oikeaoppisten pehmoisten lettusten valmistusta varten hankittiin Meksikosta aito tortillakone, joka muovaa ja paistaa letut itse. Suomen ensimmäinen maissilettumasiina näkyy ikkunan takaa myös salin ja tiskin puolelle.

ahorita-toritillakone-300x450Tiskillä asiakkaan valitsema annos valmistetaan aivan hänen silmiensä edessä henkilökunnan kanssa jutustellen, joten ruoan tilaamisesta voi saada inspiraatiota ja vinkkejä myös kotikeittiöön. Lähtökohtana Ahoritan ruoalle on paitsi aito meksikolaisuus myös terveellisyys.

– Halusin olla luomassa jotain uutta Helsinkiin ja tuoda terveellisen, hyvälaatuisen pikaruoan kaikkien saataville, kertoo ruokatuotetta luomassa ollut ruokavisionääri Richard McCormick.

Hän toteaakin, että ihmisen universaaleihin perustarpeisiin kuuluvat hyvä lepo ja hyvä ruoka.

– Kenenkään yöuniin en voi vaikuttaa, mutta ruokaa voin tehdä. Valmistamme kaiken aivan alusta asti itse salsakastikkeita ja guacamolea myöden. Uskon, että tämä muuttaa pikaruokakulttuuriamme ja toivon, että muut liittyvät mukaan.

McCormick on rakentanut ja hionut reseptiikkaa yhdessä Ahoritan keittiöstä vastuussa olevan meksikolaisen Ivan Chavezin kanssa. Pitkään viilattu ruokatuote on siis erittäinkin ehtaa meksikolaista tavaraa. Chavez on käyttänyt joidenkin täytteiden pohjana äitinsä reseptejä. Ahoritan kehitystyössä on mukana ollut myös Helsingin kaupungin entinen ruokastrategi ja Streat Helsinki -tapahtuman isä Ville Relander.

ahorita-kuva-royal-ravintolat

Tuunaa tiskillä ruokavaliosi mukaan tai valitse valmista

ahorita-tiskillä-300x450Tiskillä asiakas voi koostaa itse oman annoksensa eri komponenteista tai valita jonkun valmiiksi suunnitelluista kokonaisuuksista. Vaikkapa vegaanisen vaihtoehdon. Näin myös erikoisruokavaliot huomioidaan hienosti. Ja koska maissiletut sekä kaikki täytteet yhtä kasvistäytettä lukuun ottamatta ovat gluteenittomia, ei sitäkään tarvitse turhaan tiskillä pähkäillä.

– Annoksia ruokavalionsa mukaisiksi muuntelevat asiakkaat nähdään monissa keittiöissä hyvin negatiivisena asiana. Me haluamme tehdä tuosta muuntelusta vahvuutemme. Olemme varautuneet erilaisiin ruokavaliotarpeisiin ja meillä saa valita, McCormick tuulettaa.

Meksikolaistyyppiset taco-annokset nautitaan oikeaoppisesti käsin, mutta aterimiakin on varsin sopivaista käyttää. Palanpainikkeena maistuu joko ehta meksikolainen olut tai omatekoiset mehut, makuina meloni- ja kurkku-limetti.

ahorita-tortillakone-2-300x450Ahorita on espanjaa ja tarkoittaa veikeästi ”nyt tai vähän myöhemmin”. Ravintolan nimeksi se on napattu osuvasti siksikin, että taco-annokset voi syömäillä heti paikan päällä tai napata mukaansa vaikkapa puistopiknikille tai lounaspurtavaksi. Miksei myös kotona kokattaviksi. McCormick antaakin runsaskätiset reseptit innoitukseksi meksikolaisiin makuihin sukeltamiseen. Meksikolainen neljän hengen illallinen, por favor!

Pico de Gallo

– 4 tomaattia
– kourallinen tuoretta korianteria
– 1 tuore vihreä chili
– 1 sipuli
– 4 rkl granaattiomenan siemeniä
– 1 limen mehu
– ½ tl suolaa

Hienonna tomaatti, chili, korianteri sekä sipuli ja yhdistä ainekset kulhossa. Halkaise granaattiomena ja ota talteen siemenet. Lisää granaattiomenan siemenet muiden ainesten joukkoon ja mausta tuorepuristetulla limemehulla ja suolalla.

Guacamole

– 2 kypsää avokadoa
– kourallinen tuoretta korianteria
– ½ tuore vihreä chili tai jalapeno
– 1 pieni sipuli
– 1 limen mehu
– ½ tl suolaa

Hienonna chili, korianteri ja sipuli ja yhdistä ainekset kulhossa. Lusikoi avocadosta sen hedelmäliha ja lisää muiden ainesten joukkoon. Survo seos tasaiseksi haarukalla. Mausta limemehulla ja suolalla.

Chipotle-salsa

– 3 suurta tomaattia
– 1 sipuli
– 2 valkosipulin kynttä
– ½ tuore chili
– 1 rkl rypsiöljyä
– 2 rkl chipotle-tahnaa tölkistä
– ½ limen mehu
– ½ tl suolaa

Hienonna sipuli, chili ja tomaatti sekä murskaa valkosipulin kynnet. Paista kasvikset pannulla öljyssä kunnes ne ovat pehmeitä. Siirrä tehosekoittimeen ja lisää loput ainekset. Soseuta tasaiseksi.

Grillattu olutmarinoitu porsas

– 200g porsaan sisäfileetä

Marinadi:

– 1 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
– 2 dl olutta
– 1 valkosipulinkynsi
– ½ pieni sipuli
– 1 limen mehu ja kuori raastettuna
– 1 tl suolaa

Valmista ensin marinadi.

Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Huuhtele appelsiini ja lime, purista niistä mehu ja raasta kuoret. Yhdistä kaikki ainekset keskenään kulhossa. Pyörittele liha kauttaaltaan marinadissa ja anna maustua jääkaapissa kaksi tuntia.

Leikkaa marinoitu liha ohuiksi siivuiksi ja kypsennä pannulla kummaltakin puolelta kunnes liha on kypsää ja ruskistunut.

Kookos-kvinoatäyte

– 200 g mustapapuja tölkistä
– 100 g maissia tölkistä
– 1 dl kvinoaa
– 1 dl täysrasvaista kookosmaitoa
– 1 ½ dl vettä
– 2 rkl chipotle-tahnaa tölkistä
– ½ dl kookosrouhetta

Huuhtele kvinoa juoksevan veden alla. Kiehauta vesi kattilassa, madalla lämpötilaa ja keitä kvinoaa vedessä noin 10 minuuttia. Lisää sekaan kookosmaito ja jatka keittämistä hiljalleen, kunnes neste on haihtunut. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia.

Maissitortillat, 16 kpl

– 4 dl maissijauhoja
– 3 dl vettä
– ½ tl suolaa

Mittaa kulhoon vesi. Yhdistä keskenään maissijauhot ja suola. Lisää kuivat aineet veteen ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta kostean liinan alla 15-30 minuuttia.

Pyörittele taikinasta ping pong –pallon kokoisia palloja ja kauli ne letuiksi käyttäen apunasi lisää jauhoja, jotta taikina ei tartu alustaan.

Paista tortillat miedolla lämmöllä paistinpannulla ilman öljyä 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Tortillat ovat valmiita käännettäviksi, kun niiden reunat alkavat käpristyä.

Peitä valmiit tortillat liinalla, etteivät ne kovetu.

Vesimelonimehujäät, 6kpl

– 350g vesimelonia
– 4 dl vettä
– 3 rkl kookossokeria
– ripaus suolaa
– ½ lime

Kuori vesimeloni ja poista siemenet. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja soseuta tehosekoittimella tasaiseksi. Kaada seos mehujääastiaan ja jäädytä pakastimessa 6 tuntia tai kunnes seos on täysin jähmettynyt.

Vinkki: saat samaoista aineksista raikasta vesimelonilimua kun jäähdytät seoksen jääkaapissa pakastamisen sijaan.

Kurkku-limemehujäät, 6 kpl

– ½ kurkku
– 1,5 l vettä
– 3 rkl kookossokeria
– 3 limen mehu

Kuori kurkku ja yhdistä kaikki ainekset keskenään. Soseuta tehosekoittimella tasaiseksi.

Kaada seos mehujääastiaan ja jäädytä pakastimessa 6 tuntia tai kunnes seos on täysin jähmettynyt.

Ahorita menun kuva

Ahoritan kotisivu

Kuva Chavezista ja McCormickista sekä reseptien menusta: Royal Ravintolat