HELSINKI Blogi

Chapterin terassilla nautitaan Torikorttelien suojaisasta tunnelmasta

Helsingin suojaisimpiin terasseihin kuuluu Torikortteleiden suojissa sijaitseva  Chapter, jonka nuoret ravintoloitsijat Romany ja Juho Ekegren ovat saaneet ravintolan pyörimään omilla ehdoillaan, tiukasti ajan hengessä.

Chapter on Vuoden ravintola 2019 – Uuden sukupolven vaikuttajaravintola

Terassikuvat: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Matkailu Helsinki: A. Gallen-Kallelan koti

A. Gallen-Kallelan koti Tarvaspää. 
A. Gallen-Kallelan koti Tarvaspää.

Akseli Gallen-Kallelan kotimuseo on rakennuksena hieno sakaraharjaisen tornin hallitsema pikkulinna. Kokoelmaan kuuluu mm. noin 250 Akseli Gallen-Kallelan öljymaalausta ja yli 500 piirustusta taiteilijan tuotannon eri kausilta.

Alueelta löytyy myös kaunis puisto merellisissä maisemissa ja pitsihuvila-tyyppinen kahvila, jolla on myös kesäterassi.

Museon pihamaalla voi ihailla myös Gallen-Kallelan savusaunaa.

Kotisivut: http://www.gallen-kallela.fi

Helsingin yleiset saunat maalla ja meren äärellä

Sauna Helsinki – Helsingin yleiset saunat esittäytyvät
Kaurilan sauna, Helsinki. Kuvaaja: Susa Junnola

Tässä poimintoina Helsingin höyryäviä ja kosteita saunoja meren rannalla ja suosittujen ravintolakaupunginosien kortteleissa. Saunomisesta on tullut tärkeä hauskanpidon muoto. Helsingin yleiset saunat soveltuvat mainiosti illanvieton kohokohdaksi tai vaikkapa Helsinki-reissun rentouttavaksi ohjelmanumeroksi pienelle seurueelle. Isommalle seurueelle on monesti kohteliasta varata oma tilaussauna.

*Hintatiedot perushintoja ja viitteellisiä. Tarkistathan tiedot saunan omilta sivuilta. Päivitetty 1.3.2020

1Löyly

Helsingin moderni saunaelämys on saanut kansainvälistäkin huomiota maailmalla. Designsauna Löylyssä voi saunoa kerrallaan kaksi tuntia meren äärellä. Saunan ja uimisen jälkeen jäädä terassille nauttimaan ilta-auringosta.

Lisää aiheesta Jasper Pääkkönen otettu Time-lehden Löyly-saunaravintolalle myönnetystä tunnustuksesta

19€ Uiminen mahdollista myös talvikaudella

http://www.loylyhelsinki.fi

2Sauna Hermanni

Sotien jälkeen perustettu sauna, josta voi ostaa vaikkapa makkaraa tai napostelulautasen. Pukuhuoneessa voi nauttia omia virvokkeita tai ostaa paikan päältä.

12€

http://www.saunahermanni.fi/

3Arlan sauna

Vuodesta 1929 Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmassa toiminut Sauna Arla on helsinkiläistä saunakulttuuria  puhtaimmillaan. Löylyhuone lämpenee maakaasulla ja puilla.

15€

http://arlansauna.net/

4Isosaaren sauna

Isosaaren sauna ja terassi Helsingin saaristossa. Kuvaaja: Julia Kivelä

Isosaaren sauna on avoinna yleisölle kesäkaudella yleisöristeilypäivinä. Aikataulun voi tarkistaa Isosaaren kotisivuilta.

0€

http://visitisosaari.fi/saunat

5Kaurilan sauna


Kaikkia aisteja hellivä Kaurilan sauna on kuin miniloma keskellä viikkoa, jossa arjen tomut saavat kyytiä. Idyllisessä hirsirakennuksessa on myös naisille omia vuoroja. Liput ostetaan ennakkoon verkkokaupasta.

16€

https://www.kaurilansauna.fi

6Harjun sauna

Kotiharjun sauna, Jussi Hellsten

Legendaariseen Kotiharjun korttelisaunaan on vaivatonta tutustua. Yleiselle puolelle ei tarvitse varata aikoja, ja kylpeä saa kiireettömästi niin kauan kuin haluaa. Idyllisen puiston äärellä voi vilvoitella. Kassalta voi vuokrata pyyhkeen ja ostaa saunavihdan, virvokkeita ja pientä purtavaa. Helsingin ainoa perinteinen puulämmitteinen korttelisauna.

14€ Ruokapaikka Döner Harju aivan kulman takana

http://www.kotiharjunsauna.fi/

7Allas Sea Pool

Allas Sea Pool Katajanokalla, Kuva: Allas Sea Pool

Merikylpylä Allas Sea Pool on sekä meriveden että makean veden kylpylä saunoineen ja palveluineen. Tunnelmalllinen ja hyvin suosittu sauna on yksi kaupungin nähtävyyksistä ja löytyy Helsingissä aivan Kauppatorin kupeessa.

https://www.allasseapool.fi/fi/

14€ uintimahdollisuus myös talvikaudella

8Kulttuurisauna

Rentouttava saunakokemus yksin tai pienellä seurueella. Avantouintimahdollisuus. Vuonna 2013 perustettu puupellettilämmitteinen sauna meren äärellä.

http://www.kulttuurisauna.fi

15€ Kielletty ryhmiltä (max 3) ei omia alkoholijuomia uintimahdollisuus myös talvikaudella

9Lonnan sauna

Saunojia vilvoittelemassa Lonnan saaren saunan edustalla. Kuvaaja: Julia Kivelä

Lonnan pikkusaareen 2017 kesänä valmistunut sauna on yksi merellisen Helsingin uusimpia yleisiä saunoja. Puukiukaan lämmöstä pääsee nauttimaan myös ilman omaa venettä, sillä Lonna sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä vain 15 minuutin vesibussimatkan päässä. Saari on kaikille avoin kohtaamispaikka,  josta löytyy myös ravintola ja kahvila. Kesällä saaressa järjestetään mm. musiikkitapahtumia. Saunavuoron varaaminen etukäteen on suositeltavaa.

Sauna avoinna 13.6.-26.9.2020

TIISTAI JA PERJANTAI OVAT SEKASAUNAPÄIVIÄ.

ti-ke klo 15.30-19.30 (21.30)

to-pe klo 15.30-20.30 (22.30)

la klo 14.30-20.30 (22.30)

uintimahdollisuus 17€

Lue lisää: Lonnan saunasaari on kesäherkuttelijan saarikohde Helsingin edustalla

http://www.lonna.fi

10Sompasauna

Sompa sauna kesäiltana, kuvaaja: Eetu Ahanen

Sompasaunaseura ry edistää saunakulttuuria ylläpitämällä Helsingin Kalasatamassa kaikille avointa ja ilmaista yleistä saunaa. Sauna on avoinna kesäkaudella ympäri vuorokauden eikä sitä voi varata. Kalasataman metroasemalta on kävelymatkaa noin 30 minuuttia. Huomioithan, että sauna on yhteisöllisesti ylläpidettävä sauna, jossa voit osallistua vaikka tuomalla omat polttopuut.

0€ uintimahdollisuus myös talvella

http://www.sompasauna.fi/

11Jollaksen kartanon sauna

Jollaksen kartanolla saunotaan puulämmitteisessä rantasaunassa. Saunavuoron voi ostaa kätevästi etukäteen vekkokaupasta. Tarjolla on sekasaunavuoroja ja erillisiä naisten saunavuoroja. Jollaksen kartanon yleiset lenkkisaunavuorot järjestetään kahdesti viikossa; torstaisin ja sunnuntaisin.

Lue lisää

12Lapinlahden Lähteen sauna

Helsingin vanhin yleisölle avoin sauna. Meren ranta ja sairaalapuiston upea miljöö tarjoavat ainutlaatuisen saunakokemuksen kaupungin keskellä. Uimarantaan saunalta on matkaa hieman yli 100 metriä.

7€ uintimahdollisuus

http://lapinlahdenlahde.fi/fi/lahteen-sauna/

13Yrjönkadun uimahalli

Suomen kuuluisin uimahalli, ja siellä uidaan ja saunotaan alasti. Hotelli Tornin vieressä sijaitseva uimahalli on nähtävyys itsessään, kuten Solo Sokos Hotel Tornikin.

5,50€

http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/sisaliikuntapaikat/uimahallit/yrjonkadun-uimahalli

14Kumpulan maauimala

Kumpulan maauimala. Kuva Aki Rask

Kumpulan maauimala on mukava polsintapaikka koko kesän, mutta harvoin muistetaan, että sen sauna on yksi Helsingin parhaita yleisiä saunoja. Suojeltu miljöö on säilytetty alkuperäisenä, joten visiitti tuntuu samalla aikamatkalta menneisyyteen.

4,50€

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ulkoliikuntapaikat/maauimalat-ja-uimarannat/kumpulan-maauimala

 

Senaatintorin kesä on avattu – Kesäterassin muodostavat 16 helsinkiläistä laaturavintolaa

Senaatintorin ravintolatKulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukesi heinäkuun alussa.

Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

– Kaupungit ovat kohtaamispaikkoja ja korona-aikana tarvitaan uusia turvallisia tiloja, missä tavata. Senaatintorin terassikokeilu ei palvele ainoastaan sinne sijoittuvia yrityksiä ja helsinkiläisiä, vaan toimii toivottavasti piristysruiskeena koko kaupungin keskustalle, yrittäjille, kotimaanmatkailulle ja myös pikkuhiljaa vapautuvalle kansainväliselle matkailulle, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Senaatintorin kesäterassin muodostavat 16 helsinkiläistä laaturavintolaa, jotka tarjoavat monipuolisia makuelämyksiä paikallisille ja kaupungissa vieraileville. Kattaukseen kuuluu virkistäviä aamiaisia, kesäisiä lounaita, pizzaa, silakkaa, tapaksia, fine diningia, premiumhodareita, cocktaileja ja paikallisia pienpanimo-oluita.

Turvallisuus ja alueen kulttuurihistoriallinen arvo ovat olleet terassialueen suunnittelun keskiössä. Senaatintorin kesän tilallinen konsepti, urbaani siirtolapuutarha, on suunnittelija Linda Bergrothin käsialaa. Käytännön pohja suunnittelutyöhön piirtyi esiin Senaatintorin kiveyksen ruudukosta, ns. gridistä. Siirtolapuutarha-ideaan johdattivat myös Tuomaan Markkinoilta tutut mökit, joita on hyödynnetty tässäkin.

– Viime viikolla torille saapui 78 000 litraa multaa ja yli 3000 kasvia. Siirtolapuutarhan istutushommat tehtiin todella helteisissä tunnelmissa. Mutta ihanalta näyttää, iloitsee Senaatintorin kesän käytännön organisoinnista vastaavan Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

Palstoja rajaamassa on noin 200 viljelylaatikkoa, joihin on istutettu erilaisia kukkia ja hyötykasveja. Kohopenkit muodostavat alueelle selkeät kulkuväylät ja ne ohjaavat turvallista asiakaskiertoa. Istutusten avulla pöytäryhmät saadaan rajattua turvavälein, viihtyisyyttä unohtamatta.

Yksi tärkeä tunnelmanluoja terassilla on tietysti ohjelma. Terassilla tulee kesän mittaan esiintymään yllätyksellinen joukko helsinkiläisiä dj:tä johdatellen terassikansaa moninaisiin musiikillisiin maailmoihin. Musiikkitarjontaa täydentävät tunnelmalliset kevytlive-esitykset sekä pienet taide- ja puheohjelmamakupalat. Ohjelmaa on rakennettu perheen pienimmätkin huomioiden.

– Senaatintorin terassiohjelma on kepeä kuin vieno kesätuuli ja samalla mielenkiintoinen tuulahdus kaupungin moninaisuutta – aivan kuin Helsingin yö pienoiskoossa, kuvailee Helsingin kaupungin tuore yöluotsi Salla Vallius, joka vetää Senaatintorin kesän ohjelmatyöryhmää.

Senaatintorin kesä:
Avoinna joka päivä 1.7.-30.8. klo 9-23 (anniskelu päättyy klo 22)
16 ravintola-alan toimijaa
4 pop up -paikkaa
480 asiakaspaikkaa
16 vessaa
12 käsienpesupistettä
#senaatintorinkesä

Senaatintorilla mukana olevat ravintolat:
Bites Burgers
Bricco Wine Bar
Bryggeri Helsinki
Bakery-Eatery Levain
Ravintola Loop
Muru & Pastis
Paisano
Bar Runar
Ravintola Sea Horse
Skiffer x Seksico Tacos
Sofia Helsinki
Ravintola Sunn
Dogs & Bubbles by Valkoinen Sali
Pizzeria Via Tribunali & SALAKAPAKKA by Son of a Punch
W30
Yes Yes Yes

Senaatintorin kesän turvallisuus:
– Koko terassialueen suunnittelu perustuu valtakunnallisiin koronalinjauksiin
– Alueen tilankäytössä on tarkkaan mietitty turvavälit, asiakaspaikkojen määrä, kulkusuunnat, pöytien ja myyntipisteiden asettelu jne.
– Alueella on selkeät opasteet, joissa on turvallisuusohjeita, kulkusuunnat jne.
– Alueella on käsienpesupisteitä (juokseva vesi)
– Alueella on riittävä määrä vessoja, joissa hygienia on erityisesti huomioitu (siivous, kulkusuunnat, käsienpesumahdollisuus)
– Alueella on tehostettu valvonta

Etnosoi!-festivaali 2020

Sam Lee, Kuvaaja: Dominick Tyler

Etnosoi!-festivaali on järjestetty jo vuodesta 1988. Tapahtumanjärjestäjät toivovat ettei edes korona katkaise tätä pitkää jatkumoa.

– Luodaksemme toiveikkuutta ja iloa maailman musiikkien ystäville, julkaisemme tähän saakka vahvistetun ohjelman kalenterimerkintöjä varten. Toki, etenemme tiukasti jalat maassa. Varovaiseen etenemiseen liittyvät mm. sen kaltaiset ratkaisut, että monien konserttien liput tulevat myyntiin vasta keskeisen kesän jälkeen, osaan konserteista vapautetaan ensin vain max. 50% lippuja – ja onpa mukana myös yksi livestriimauskin.

Tämän vuoden kotimaisen kattauksen nimet huokuvat kokemusta ja taitoa. Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Juulia Salonen ja Désiréé Saarela johdattelevat meidän suomenruotsalaisen kansanmusiikin äärelle, kun taas Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin Itken ja laulan -levyn julkaisukonsertissa päästään itkuperinteen äärelle. Sakari Kukko – Afro Chamberin kanssa viritellään Etnosoi!-tunnelmia jo elokuussa.

Iloiset jälleennäkemiset ovat monessakin mielessä päivän sana. Etnosoi!-yleisön sydämet vienyt Sam Lee (UK) vieraili festivaalilla 2013 ja meillä on ilo kertoa, että hän palaa ohjelmistoon nyt. Sam Lee esiintyy sekä Helsingissä että Tampereella. Omintakeisen artistin kolmas albumi Old Wow on niittänyt kiittäviä mainintoja ja kahminut palkintoja.

SAM LEE’S OLD WOW IS A SPINE-TINGLING COLLECTION OF TRADITIONAL SONGS, ARTFULLY REINTERPRETED FOR CONTEMPORARY EARS AND CONCERNS. IT IS FOLK MUSIC THAT DEMANDS TO BE HEARD IN THE 21ST CENTURY.

– Neil McCormick kiteyttää The Telegraph lehdessä 30.1.2020

Etnosoi! 2020 ohjelmaa:
9.8. Maailman musiikin keskus & Etnosoi! Etno-Espalla:
Sakari Kukko – Afro Chamber (FI/SN/BF)
31.10. Kanneltalo: Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri: Itken ja laulan
Levynjulkaisukonsertti!
2.11. G-18: Seaside Sounds from Finland – kansanmusiikin kasvoja konsertti: Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Juulia Salonen, Désiréé Saarela
3.11. Savoy-teatteri: Sam Lee (UK) – keikka myös G Livelab Tampere 4.11.
4.11. Malmitalo: Kanae Nozawa (JP) – keikka myös G Livelab Tampere 3.11.
6.11. Sellosali: Lalala Napoli (FR) ‘Cavalluccio’-levyn julkaisukiertueella!
8.11. Malmitalo: Lasten Etnosoi!ssa mm. Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan 10-vuotissyntymäpäivän konsertit

 

 

Tapahtuma


Etnosoi!

 Päivä: la 31.10. – su 8.11.
 Aika: 
 Hintaluokka: Useita lipunhintoja 

 Tapahtuman kotisivut: Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Espan lava
Espan lava & useita muita tapahtumapaikkoja
 Esplanadi
Helsinki

Esplanadi
Helsinki

 Hotellit läheisyydessä Hakaniemi

M/S Helsinki saaristoristeilyaluksen ominaisuudet tekevät risteilykokemuksesta miellyttävän

M/S Helsingin lounas- ja illallisristeilyille pääsee Helsingin Kauppatorilta. Risteilystä voi nauttia aurinkokannella ja sisätiloissa. Kuva: Vertti Luoma.

Kesäkuun viimeisestä viikonlopusta povataan kuumaa eteläiseen Suomeen. Helsinkiläisvarustamo Royal Line on varautunut kiireiseen viikonloppuun, kun lämpö houkuttelee asiakkaita viilentymään merellisen Helsingin maisemiin. Kaikki varustamon saaristoristeilijät ovat ajossa, ja ruokailijoita palvellaan aiempaa kattavammin.

Kaikki M/S Helsingin herkut valmistuvat aluksen omassa keittiössä. Ravintolatason keittiötilat ovat harvinaisuus Helsingin saaristoristeilyaluksilla. Kuva: Vertti Luoma.

Poikkeusaikojen rajoitukset ovat höllentyneet, ja kesäkuun viimeisestä viikonlopusta alkaen buffet-tarjoilu ravintoloissa sallitaan jälleen. Lounas- ja illallisristeilyjä seilaavat Royal Linen alukset tarjoilevatkin herkkuja jatkossa kulunutta alkukesää kattavammin, kun ruokailijat voivat valita annoksensa suoraan noutopöydästä pöytiintarjoilun sijaan.

M/S Helsinki on pääkaupungin modernein saaristoristeilyalus. Kuva: Vertti Luoma.

Ensimmäistä kesäänsä Helsingin Kauppatorilta risteillyt M/S Helsinki palvelee asiakkaitaan sisarusaluksiaan monipuolisemmin, sen nykyaikaisten ja ilmavampien tilojensa ansiosta. Helsingin uusimman saaristoristeilyaluksen ominaisuudet tekevät risteilykokemuksesta miellyttävän, missä tahansa merisäässä.

–     M/S Helsingin mittasuhteet, eli leveys ja pituus tekevät ajosta vakaata. Saaristoristeilyjä tarjoavat helsinkiläiset vesibussit ovat pienempiä ja lyhyempiä, ja tästä syystä alttiita heilumiselle, toimitusjohtaja Jukka Rautakorpi kertoo.

Perhevarustamo Royal Line rakennutti aluksesta mahdollisimman nykyaikaisen. Alus on vähäpäästöinen ja moottoritekniikka hiljainen.

–     Kiinnitimme paljon huomiota siihen, että alus olisi hyvin äänieristetty. Aluksessa on moottoriäänenvaimentimet, Rautakorpi kertoo.

Aluksen sisätilat vastaavat nykyajan mukavuusvaatimuksia, ja esimerkiksi wc-tilat ovat huomattavasti tilavammat kuin vanhemmissa Helsingin risteilyaluksissa.

–     Lisäksi voimme palvella asiakkaita aiempaa sujuvammin, koska M/S Helsingissä on baarit sekä yläkannella että sisätiloissa. Aurinkokannella voidaan siis nauttia seuraavan lähdön alkumaljoja rauhassa, vaikka sisätiloja yhä siivottaisiin ruokailun jäljiltä seuraavaa lähtöä varten.

M/S Helsingin ruoka valmistetaan laivan omassa keittiössä

M/S Helsingin keittiö on kooltaan ja varustelultaan ravintolatasoa, ja kaikki aluksessa tarjoiltavat ruoat valmistetaan paikan päällä. Se on harvinaista saaristoristeilijöillä, jonne ruoat tuodaan usein muista keittiöistä. Toimitusjohtaja Jukka Rautakorpi halusi luoda perheyrityksensä uusimmasta aluksesta yhden vaihtoehdon mille tahansa tasokkaalle mantereella toimivalle ravintolalle.

–     Toki sillä erotuksella, että risteilyllä maisema, tunnelma ja raikas meri-ilma nostavat ruokailukokemuksen uudelle tasolle, Rautakorpi uskoo.

M/S Helsinki ja muut Royal Linen saaristoristeilijät seilaavat pääkaupungin merillä syyskuun 2020 loppuun saakka. Leutojen talvien myötä Royal Line ajaa myös pikkujouluristeilyjä. Korona-kevään johdosta varustamolta peruuntui tuhansien asiakkaiden vetoisia tilausristeilyjä. Varaustilanne on kuitenkin elpynyt loppukesää kohti mentäessä, ja yksityistilaisuuksia on varattu mukavasti.

–     Ajat ovat olleet toki haastavat, mutta kilpailijoihin verraten olemme onnistuneet erittäin hyvin. Emme ole joutuneet perumaan yhtään lähtöä, Rautakorpi kertoo.

Katso M/S Helsingin videokastajaiset täältä