Compañía Kaari & Roni Martin -taiteilijaryhmän Kirjeitä saaresta kuljettaa katsojia ympäri Seurasaarta eritaustaisten taiteilijoiden esitysten äärelle. Kukin taiteilija tuo teoksellaan näkökulman siihen, miten suomalaisuus hänen henkilöhistoriansa valossa näyttäytyy.

Ryhmän teoksille tuttuun tapaan ironialta, rosolta tai karnevalismiltakaan ei vältytä. Teos toteutetaan yhteistyössä Suomen kansallismuseoon kuuluvan Seurasaaren ulkomuseon kanssa.

– Suomalaisuutta on kautta aikojen brändätty yhtenäiskulttuurin nimissä. Suomi ei kuitenkaan ole saari. Tosiasiassa ihmiset ovat aina liikkuneet ja siirtyneet paikasta toiseen, ja Suomikin on varsinainen kansojen komposti. Kun kansallinen tarinamme muotoutui, samalla jäi moni kertomus historian jättömaalle. Seurasaaren ulkomuseoon ympäri Suomea kerätyt eri ikäiset rakennukset muodostavat itsessäänkin kuin teatterin valtavine lavasteineen, sanoo taiteellinen johtaja Roni Martin.

Alasimen ääressä uutta suomalaisuutta takomassa nähdään tanssijat Marlon Moilanen, Kaari Martin ja Sari Pikkarainen, esitystaiteilija Bakr Hasan, muusikot Ali Saad, Pekko Käppi, Sanna Salmenkallio ja Roni Martin sekä kirjailija Rosa Liksom.

Teoksen yhteistyökumppani on Suomen kansallismuseo, joka vuoden 2021 ohjelmistossaan nostaa teemoikseen muun muassa sukupolvet, ihmisyyden sekä meidät osana maailmaa. Nämä samat teemat ovat löydettävissä myös Kirjeitä saaresta -esityksen taiteilijoiden teoksista.

– ”Suomen kansallismuseon kohteissa on keskitytty viime aikoina piiloon jäävään historiaan. Tässä hengessä Kirjeitä saaresta -teos laajentaa upeasti Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmiston näkökulmia suomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja sen monimuotoisuudesta”, sanoo Suomen kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta.

Kirjeitä saaresta
Ohjaus: Atro Kahiluoto, Kaari Martin, Roni Martin
Dramaturgia: Taiteilijat yhdessä
Esiintyjät: Bakr Hasan, Ali Saad, Kaari Martin, Roni Martin, Sari Pikkarainen, Sanna Salmenkallio, Rosa Liksom, Pekko Käppi, Marlon Moilanen
Sävellykset: muusikot yhdessä
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Maskeeraus: Tuija Luukkainen
Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin

Esitykset: Seurasaaren ulkomuseo 22.8.–5.9.2021

Liput 16,50–27,50 €www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/kirjeita-saaresta
Esityksissä on huomioitu pandemia-ajan rajoitukset ja turvavälit.