Ravintola Foija ennen remonttia.
Ravintola Foija ennen remonttia.

Uusi Foija henkii raikasta uutta tuulahdusta historiaa kunnioittaen.

Juhlavuotta viettävä, Suomen vanhimpiin ja tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluvan Foijan nimen juuret ulottuvat vuoteen 1839, jolloin Foija aloitti toimintansa Åbo Svenska Teatterin ravintolana. Ravintolan nimi tuli teatterin lämpiötä tarkoittavasta ranskankielisestä sanasta foyer. Laajentunut ravintolakokonaisuus tuli uudistuksen kautta lähemmäksi kaupunkilaisia sekä makunautinnoiltaan että puitteiltaan. Ravintola avautui huhtikuun alussa 2014.

Turun keskustan ytimessä, uusitussa ravintola Foijassa on yhteensä 190 asiakaspaikkaa kahdessa kerroksessa. Museovirasto on valvonut remonttia, ja esimerkiksi kellarissa sijaitsevan ruokaravintolan kaariholvit ovat säilyneet muuttumattomina. Eniten on muuttunut katutasossa sijaitseva ravintolan osa. Ravintola sai lisää tilaa 30 neliön verran vanhan Kauppatorin apteekin tiloista ja oman sisäänkäynnin Aurakadulta, kun käyttöön saatiin toinen apteekin vanhoista sisäänkäynneistä. Tämä mahdollistaa ravintolan laajemmat aukioloajat, sillä ravintola ei ole enää sidoksissa Hansakorttelin aukioloaikoihin. Ravintolassa on myös 2 kabinettia, joka mahdollistaa kokousten ja yksityistilaisuuksien järjestämisen.

Kellarissa sijaitsevan tunnelmallisen viihtyisän ravintolan à la carte -listalla on klassikoita vuosien varrelta kuin uusia annoksiakin. Täydellisen mureat rotukarjasta valmistetut pihvit ovat meille sydämen asia, toteaa keittiöpäällikkö Mikko Mäkipää. Ruoka valmistetaan kädentaidolla, makumaailmassa näkyy niin makujen aitous ja selkeys kuin annoksien runsaus. Tarjoiluastiasto on valittu huolella pieniä yksityiskohtia myöten. Koko päivän voimassa olevan à la carte-listan lisäksi tarjolla on lounasta arkipäivisin. Foijan viinit ovat valittu syventämään ruokalistan makumaailmaa ja ne saapuvatkin eri viinimaista. Foijassa on mahdollista nauttia myös arvokkaampia viinejä laseittain.

Katutason 70 asiakaspaikkainen rento ja viihtyisä Foijan viinibaari on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jonne on helppo poiketa kahville, oluelle tai viinille. Katutason viinibaarissa on tarjolla myös syötävää. Sunnuntaisin juhlitaan iloisesti Sparkling Sundays – teemalla, livemusiikin viihdyttämänä. ”Foijan ylpeys on kädentaidolla valmistetut annokset, mielenkiintoiset viinit, pirteät drinkit, laadukkaat espressopohjaiset kahvit ja panimotuotteet, innostunut ja ammattitaitoinen palvelu, jotka täydentävät iloisen elämyksen”, kertoo ravintolapäällikkö Suvi Rimpeläinen.

Katutason baarin sisustuksessa Suomen vanhimman apteekin kaariholvi, alkuperäiset kakluunit ja museoviraston suojelema kivilattia korostavat menneen ajan ilmettä uusin raikkain sisustus yksityiskohtineen. Korkeat historialliset ikkunat antavat näkymän Turun vilkkaalle torille. Foijan sisustussuunnittelusta on vastannut Samuli Pöllänen Aprocos Ky:stä.

Aukioloajat:

Kellariravintola Foija
ma-ti klo 11.00-22.00, ke-to klo 11.00-23.00, pe klo 11.00-24.00, la klo 12.00-24.00, su klo 13.00 – 22.00

Bar Foija
ma-to klo 09.00 -24.00, pe klo 09.00-02.00, la klo 11.00 -02.00 ja su klo 12.00-02.00