alsace-poro-4
Poro on saapunut tarjolle suloisen pehmoisen ulkofileen muodossa palsternakkapyreen, palsternakkasipsien, pikkelöidyn violetin porkkanan ja puolukka-punaviinikastikkeen kanssa.

Wistub Alsacessa puhaltavat uudet eurooppalaiset tuulet. Enää ravintola ei keskity pelkästään Ranskan antimiin, vaan avaa keittiönsä ja viinikellarinsa ovet muillekin maille. Uusi keittiömestari Leea Tepponen kokkaa kaiken innolla alusta asti omassa keittiössä kalaliemistä kalkkunaan.

wistub-alsace-tepponen
Keittiömestari Leea Tepponen

– Ranskalaisannoksista tarte flambéet, etanat ja crème brûlée säilyvät listalla, mutta pitkälti mennään nyt ihan yleiseurooppalaisin mauin, Tepponen kertoo täpinöissään.

Makumaailman laajentaminen Ranskan rajojen ulkopuolelle on pistänyt Tepposen ideointimyssyn säkenöimään ja soittokellon virkaa toimittavan melodikan laulamaan. Tuoreella listalla onkin sellaisia annoksia ja raaka-aineita, joiden kimppuun hän ei aikaisemmin ravintolassa ole oikein päässytkään. Yksi niistä on poro, jonka ulkofileetä tarjotaan nyt palsternakkapyreen, palsternakkasipsien, pikkelöidyn violetin porkkanan ja puolukka-punaviinikastikkeen kanssa.

Nyt tarjolla on myös bataattiröstin ja paahdetun punajuuren kaverina tarjottavaa täytettyä kalkkunaa.

alsace-melodika
Soittokellon virkaa toimittaa melodika, jonka soitanta on jo herättänyt hilpeyttä ja kerännyt kiitosta asiakkailta.

– En ole huomannut, että kalkkunaa olisi ravintoloiden listoilla, vaikka kotimaista kalkkunaa on saatavilla. Halusin lähteä kokeilemaan sitä.

Antaumuksella ja tinkimättömyydellä työhönsä suhtautuva Tepponen pitää kovat piipussa myös alusta asti itse tekemisen saralla.

– Teemme itse aivan kaiken liha- ja kalaliemistä alkaen. Ostan nyt kalatkin kokonaisina, jotta pystyn hyödyntämään niistä kaiken, Tepponen kuvailee innoissaan.

Pastafriikiksi tunnustautuva Tepponen väläyttelee myös omatekoisten pastaherkkujen saapumista ravintolan annosvalikoimaan.

Ilkka Isotalolta olen oppinut todella paljon, kuten tekniikoita, säilönnän merkityksen ja tinkimättömän asenteen työntekoon, Tepponen kiittää ja toteaa, että inspiroiva ja vaativa harjoittelu- ja työjakso aikanaan ravintola C:ssä keittiömestari-ravintoloitsija Isotalon alaisuudessa on vaikuttanut suuresti hänen alalla suuntautumiseensa.

alsace-piparkakku-2
Piparkakkuinen annos sisältää suklaakakkua, suklaaganachea, piparkakkumoussea, piparkakkuja sekä paahdettua valkosuklaata. Tepponen kokeilee seuraavaksi mumminsa piparkakkureseptiä, jonka on juuri saanut hyppysiinsä.

Myös viinikellarin ovet on nyt avattu Ranskan ulkopuolisille sulojuomille. Oman maahantuontiyrityksen kautta tuotetuista alsacelaisista viineistään tunnettu ravintola ei ole hylkäämässä etenkään suosituimpia juomiaan, mutta on laajentanut yhteistyötään paikallisen Tampereen Viinitukun ja nyt myös Viinitallin kanssa.

alsace-viinitalli
Ravintolapäällikkö Hanna Vuorenmaa vastaanottamassa Viinitallin viinejä.

– Tulevaisuudessa Viinitallilta tulee meille vähän harvinaisempia pienten tilojen viinejä ja myös muualta kuin Ranskasta: Portugalista, Uudesta-Seelannista, Australiasta, Italiasta… uusi ravintolapäällikkö Hanna Vuorenmaa luettelee.

Suositun poroannoksen kaveriksi onkin jo saapunut Musso Langhe Nebbiolo 2013 Barbarescon alueelta Piemontesta. Suunnitteilla on ottaa myös pieniä eriä vaihtuvia viinejä, mikä tuo mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia asiakkaisen laseihin.

Wistub Alsacen juomavalikoimassa on nykyään myös mukavainen määrä oluita. Esimerkiksi Pyynikin Käsityöläispanimon oluet ovat erityisen kysyttyjä. Mikäli mielii nauttia poronsa kanssa olutta, suositteleekin Vuorenmaa Pyynikin Käsityöläispanimon Jouluolutta.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

alsace-oluet
Wistub Alsacessa on myös mukavaisesti erilaisia oluita.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Villisorsa valmistuu moneksi Wistub Alsacen keittiössä

Laukontorin laidalle on saapunut uuden menun myötä sorsainen syksy. Wistub Alsacen keittiössä kokataan villiä siivekästä monella eri tavalla ja ollaan onnesta omenaisina satokauden raaka-ainerunsaudesta....

Wistub Alsacen keittiössä kokataan uutuuksia pientuottajia arvostaen

Wistub Alsace avaa kevätkauden tuoreella parsaisella listalla ja uusilla keittiökujeilla. Ravintolan kokkikaksikko Guy Peled ja Leea Tepponen on luonut uusia annoksia, joissa yhdistyvät Peledin...

Vaihtoehto pizzalle – Wistub Alsacen uusi tarte flambée -uuni käy kuumana

Ranskalaisravintola Wistub Alsacen keittiöön on saapunut tulinen voimanpesä: tarte flambée -uuni. Siinä paistuu perinteinen alsacelainen "pizza", tarte flambée, poikineen. Oikeaoppisen ohutpohjaisia herkkuja valmistuu niin suurina...