Laukontorin laidalle on saapunut uuden menun myötä sorsainen syksy. Wistub Alsacen keittiössä kokataan villiä siivekästä monella eri tavalla ja ollaan onnesta omenaisina satokauden raaka-ainerunsaudesta. Palanpainikkeeksi siemaistaan omatuontiviiniä.
Riistaa ei ole aina helppoa ravintolakeittiöihin metsästää. Sorsakontakti saapuikin keittiömestari Leea Tepposen hyppysiin sattuman ja suunnattoman säkän kautta.
– Kävimme työpaikan tyttöjen kanssa jenkkifutispelissä, jossa oli tarjoiluna villisikaa. Aloin kysellä mistä sika tulee ja oriveteläinen kasvattaja olikin itse paikan päällä, Tepponen kertoo.
Jutellessa kävi ilmi, että villisika ei olekaan ainoa raaka-aine, mitä Mika Minkkiseltä Kipon tilalta olisi ravintolaköökkiin ostettavissa – heillä myöskin sorsastetaan.
– Saimme ensimmäiset sorsat heti metsästyskauden alkaessa. Liha on todella mehevää ja mielestäni parhaimmillaan rosee miinukseksi paistettuna. Sorsa onkin ollut meidän ihan ylivoimaisesti suosituin annoksemme.
Annoksen koostumus vaihtelee hiukkasen kokin inspiraation mukaan, mutta filee poseeraa pääroolissa likimain aina. Fileet tarjotaan paistettuna ja koivet confattuina. Konaisena ravintolakeittiöön saapuva sorsa on kuitenkin mahtava raaka-aine myös muilta osin, joten lautasilta saattaa löytyä myös vielä harvinaisempaa herkkua.
– Sorsasta voi hyödyntää ihan kaiken: sisäelimet, sydämen, maksan, kivipiiran. Luista keitetään tietenkin liemi.
Etenkin kivipiirojen kimppuun käymistä Tepponen odottaa innoissaan. Niitä on suunnitelmissa tarjota voissa confattuna seuraavan sorsasatsin saapuessa.
Sorsa-annosta on saatavilla näillä näkymin lokakuun loppupuolelle asti, ja se löytyy myös Leean menusta. Ravintolan keittiötiimi kun on ryhtynyt tarjoamaan kunkin taiturin omaa nimikkomenua à la carte -annosvalikoiman ohella.
LEEAN MENU
Ceviche – limemehussa kypsytettyä lohta chilin & korianterin kera L,
Sorsaa, härkapapu-juuressalaattia & portviinikastiketta L, G
Omenaa & tyrniä LMAIJAN MENU
Sienikeitto pekonin ja paistettujen sienien kera L, (G)
Siikaa, kantarellia, perunaa & piimä-tillikastiketta L, G
Suklaata & puolukkaa L, GKAKSI RUOKALAJIA 33€/HLÖ, KOLME RUOKALAJIA 41€/HLÖ
HENKAN MENU
Vihersalaatti + iso tarte flambée + jälkiruoka 23€
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy