Kevät on kuplivien kilisteltävien aikaa. Ja samppanja se pirskahtelevan poreilevista juomista moniulotteisin ja luksukkain. Sen liitto etenkin äyriäisten kanssa on kiistaton.
Tiiliholvin samppanja- ja äyriäismenu yhdistää Deutzin samppanjatalon huippujuomat keittiömestari Pietari Parkkosen luomiin merellisiin annoksiin. Pian laseissa poreilee samppanja ja lautasilla maistuu meri.
Samppanja- ja äyriäismenun annokset tuovat lautasille 4.-16.5. niin äyriäisiä kuin muitakin mereneläviä. Myös kotoinen hauki pääsee arvoiseensa asemaan menun ensimmäisessä pääruoka-annoksessa.
Lehdistötilaisuudessa paitsi ennakkoakkomaisteltiin annoskavalkadi läpi, myös kuultiin Deutz-samppanjatalon Pohjoismaiden myyntijohtajan Carl Cercellierin mielenkiintoinen kuvaus talon historiasta ja juomista, erityisesti niistä helmistä.
Juomakimaran huippuja ovat tyylikäs Deutz Rosé, 75% Pinot Noir’ia ja 25% Chardonnay’ta, sekä erityisesti uskomattoman upeaksi laajalti kehuttu Cuvee William Deutz 2002. Sen rypäleistä 60% Pinot Noiria, 30% Chardonnay’ta, 10% Pinot Meunier’ia, ja sulojuoma on kypsynyt kellarien kätköissä 60 kuukauden ajan. Tätä samppanjaa voidaan kutsua jo harvinaisuudeksi.
Tiiliholvilla on pitkät perinteet kaupungin kulinaarisella kartalla
Äyriäiset ja samppanja ovat Tiiliholvissa jo perinne.
– Tiiliholvissa on ollut äyriäisiä tarjolla jo 1980-luvulta asti. Silloin meillä oli esimerkiksi jättikatkarapuja, kampasimpukkaa ja osteri-iltoja, ravintoloitsija Jaakko Sinivuoren äiti Saara Sinivuori muistelee.
80-luvulla Tampereen ravintolakartta näytti melkolailla erilaiselta. Tiiliholvi onkin ollut todellinen edelläkävijä tuodessaan ranskalaisen keittiön tekniikat ja upeat raaka-aineet kaupunkilaisten ja ulkopaikkakuntalaisten nautittaviksi. Runsaslukuisesta ulkomaisten vieraiden joukosta puhumattakaan.
Vuodesta 1968 toiminut ja 1978 Aleksin Ravintolat Oy:lle siirtynyt Tiiliholvi on klassikkoravintola ihan koko maankin mittakaavassa. Ja kuten Jaakko Sinivuori puheessaan totesi, vaikka innovatiivisuus ja uusien asioiden oppiminen on heille tärkeää, ei pyörää tarvitse keksiä uudelleen ihan joka menulle.
Äyriäis- ja samppanjamenu
Amuse bouche
Deutz Brut Classic
***
Jättirapua ja korianteria
Deutz Brut Classic
***
Kampasimpukkaa ja passionhedelmää
Deutz Brut Vintage 2008
***
Seepiaa ja haukea
Deutz Rosé
***
Hummeria ja kateenkorvaa
Cuvée William Deutz 2002
***
Omenaa ja vaniljaa
Deutz Demi Sec
Menu á 68 eur
Samppanjat á 67 eur
Muokattu 12.5.2015, julkaistu huhtikuussa 2015
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy