Reilussa 40:ssä vuodessa Tampereen kulinaarinen kartta on muuttunut autiomaasta yhdeksi Suomen rehevimmistä gourmet-kaupungeista. Mutta onko nykyajan suoritus- ja kehokeskeisessä elämässä enää sijaa ruokanautinnolle? Ravintolamatriarkka Saara Sinivuori kehottaa ihmisiä nauttimaan ruoasta, juomasta ja elämästä.

Aleksin Ravintolat Oy perustettiin vuonna 1972, kun Sinivuoren esikoisravintola Hämeen Aleksi avasi ovensa osoitteessa Aleksanterinkatu 20. Coussicca oli aloittanut jo pari vuotta aikaisemmin, pari vuotta myöhemmin taas tuli Salud.

– Varsinaisia ruokaravintoloita ei aloittaessani oikeastaan ollut. Oli kyllä tanssiravintoloita, joissa syötiin jotain, Sinivuori muistelee.

Kuva: Saara Sinivuori
Kuva: Saara Sinivuori
hämeen aleksi 2 kuva saara sinivuori
Kuva: Saara Sinivuori

Tuohon aikaan naisten ei ollut sopivaa käydä ravintoloissa, ei ainakaan yksin. Sinivuoren ravintolassakin kävi melkeinpä pelkästään miehiä. Miehiä, jotka pitivät ensin salaattia pupunruokana, mutta tottuivat vähitellen siihen sekä tarjolla oleviin kansainvälisiin makuihin, kuten fruits de mer -mereneläviin ja venetsialaiseen tapaan valmistettuun vasikanmaksaan.

Öljykriisivuosien koettelemanakin kaupungin ruokakulttuuri alkoi kehittyä. Siitä voi paljolti kiittää ihailtavan sinnikästä Sinivuorta, joka jatkoi kansainvälisten makujen tuomista tamperelaisten ulottuville, vaikka asiakkaita ei vaikean taantuman aikana aina oikein ollutkaan.

Vuosien kuluessa Sinivuori avasi uusia, erilaisia ravintoloita Doriksesta Tiiliholviin ja Henriksiin, näki muutoksen illallisravintoloista fine dining -korkeuksiin, nousukauden runsaista yritysjuhlista laskusuhdanteen katuruokabuumiin.
saara sinivuori kohokohdatTaloudellisesti vaikeina lähivuosina ihmisten ravintoloissa käyminen on taas vähentynyt, mutta Sinivuori ei pistä seikkaa pelkästään taloustilanteen piikkiin. Nykyajan suorituskeskeisessä yhteiskunnassa elämästä nauttimista tunnutaan panttaavan vain viikonloppuihin ja juhlapäiviin. Viikot painatetaan pysähtymättä otsa kurtussa, laput silmillä. Suoritetaan uraa, suoritetaan kehoa.

henriks cava– Ihmisille on tullut niin kiire, etteivät he enää voi istua alas yhdessä syömään. Sen sijaan laidunnetaan ruokaa napsien. Pidän yhdessä rauhassa syömistä kuitenkin monestakin syystä todella tärkeänä. Ja se jatkuva kalorien laskeminenhan pilaa elämän ihan täysin, Sinivuori naurahtaa.

– Pelkään myös, että meiltä häviää ravintolahistoria tämän uuden katu- ja pikaruoan rynnistyksessä. Aika pieni osa väestöstä on tähänkin asti ymmärtänyt ravintolaruoan päälle. Tuleeko vielä sellainen sukupolvi, joka syö vain kävellessään? Mutta asiakas päättää tietenkin.

Siksi esimerkiksi Sinivuoren ravintola Henriksistä saa niin noutoruokaa, bistrolistan yksittäisiä annoksia kuin kokonaisen Henriks Menunkin.

Ravintolassa syödessä myös ruoan ja raaka-aineiden alkuperä on tiedossa.

– Sellaisiakin ihmisiä onneksi on, joita se kiinnostaa, Sinivuori toteaa hymyillen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Ravintolakuvat: Saara Sinivuori

– Saara Sinivuori on toiminut ravintola-alalla 43 vuotta. Nykyään Aleksin Ravintolat Oy:n vetovastuun on ottanut Sinivuoren poika Jaakko Sinivuori, mutta Saara johtaa yhä Henriksiä.
– Sinivuori on Tampereen elinkeinoelämäaktiivi ja toiminut mm. Kauppakamarissa ja Tampere tunnetuksi ry:ssä. Saanut Tampereen palkinnon vuonna 2011 merkittävistä ansioista kaupungin hyväksi. Valittu vuoden yrittäjänaiseksi vuonna 1996.
– Ravintola Henriks sijaitsee osoitteessa Satamakatu 7. Avoinna ti-to klo 11-22, pe klo 11-23 ja la klo 12-23.

henriks julkisivu kohokohdat