aisti-nuarempi-wanhempi-kohokohdat
Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu ja Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen kokkaavat aistikasta metsäisistä raaka-aineista.

Ravitsemisliike Aisti on sadonkorjuupuuhissa niin havumetsän kuin laatikkoviljelmien ja perunapellonkin puolella. Saaliit maistuvat lautasilla ja mielenkiintoiset pientuottajaviinit laseissa.

Aistin ravintoloitsijatiimi on käynyt runsaudensarvimaisilla metsämättäillä saalistamassa ja metsästyksen tuloksia on säilötty purkit, pussukat, vakuumit ja pakkaset pullolleen. Lakkipäisiä antimia on tällä hetkellä maisteltavissa mm. päivän kala -annoksen lisukkeina. Sienien ja marjojen lisäksi metsästä on tarttunut mukaan muutakin, kuten esimerkiksi säkillinen kuusenoksia. Pelkältään ei neulasia kuitenkaan pistetä pureskellen.

– Neulaset uutetaan kirkastettuun voihin, ajetaan sen sileäksi ja annetaan tekeentyä vuorokauden verran. Sitten voita käytetään joko bearnaisen tai hollandaisen tekemiseen, Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen kertoo.

Havuhollandaisea onkin kätketty ”Lohi Skagen” -annokseen, joka sisältää kastikkeen lisäksi merilohta, katkarapuja, briossia ja maalaislohkoperunoita.

Idea havuista aromiaan ammentavasta kastikkeesta syntyi muinaisista marinointikeinoista.

– Havuja on jo muinoin käytetty lohen marinointiin, joten ajattelin, että miksen kokeilisi käyttää havua lohen kanssa tässä muodossa. Skagen on vähän niin kuin meidän hampurilainen. Meillähän on aina leipää listalla jossain muodossa, Mäkinen kertoo ja jatkaa, että Aistissa kaikki leipä leivotaan aina itse.

aisti-lohi-skagen-kohokohdat
Lohi Skagenin hollandaisessa maistuu metsäinen havu. Rapsakkapintainen mehevä lohi pötköttää itse leivotun leivän päällä katkarapuset kavereinaan.
aisti-kattoviljely-2
Kattoviljelmiä alkukesästä. Kuva: Helinä Hirvikallio

Metsän antimista ammentamisen lisäksi Aistin väki kokeili kesällä myös pienimuotoista kattoviljelyä rakennuksen hulppeamaisemaisella kattoterassilla. Ajatus laatikkoviljelyn kokeilemisesta kyti porukan mielessä jo heti ravintolaa avatessa, ja viime kesänä kasvatusta sitten vähän testailtiin.

– Etenkin yrtit ja maissit onnistuivat niin hyvin, että niitä ainakin tulee varmasti olemaan ensi kesänäkin valikoimassa, Fröökynä Helinä Hirvikallio lupaa.

Nuoremman Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhun vanhempien maatilalla Hämeenkyrössä on kesällä viljelty myös perunaa, jota pian jo nostetaankin à la carte -annoksissa nautittaviksi.

Juomapuolella Aisti suosii pienien maahantuojien viinejä. Yksi suosituimmista jaloista juomista on tällä hetkellä veikeä ranskalainen Domaine Perrault-Jadaud’in Les Grives Soûles eli ”Räkättirastaat huppelissa”.

aisti-viini-kohokohdat
Les Grives Soûles alias räkättirastasviini.

– Meillä oli keväällä viinipäivällinen, jolle saimme tätä ”räkättirastasviiniä”. Viini oli sellainen suksee, että totesimme, että tämä viini sopii meille ja meidän asiakkaillemme mainiosti. Sitä on erä vain meitä varten maahantuotu, Helinä kertoo ja kuvailee suosivansa muutenkin viinejä, joilla on persoona sekä tarina.

Etenkin näin loppuvuoden juhlakauden alkaessa kannattaa muuten pitää mielessä, että Aistissa on varsin mukavainen ja suojaisa salonki seurueille. Ja mikäli mielii suunnata seuraamaan naapuriin TTT-Klubin esityksiä, niin Aistissa aterioimalla pääsee näppärästi jonon ohi suoraan yläkertaan iltaa jatkamaan.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

aisti-haranrinta-kohokohdat
Syksy on hartaasti haudutetun lihan juhlaa! Pitkään raakakypsytettyä, marinoitua naudanrintaa haudutetaan tuntikausia omassa liemessään ja lopuksi prässätään. Muhkeat palat tarjotaan perunasipsillä, fritatulla salottisipulilla ja kuivatulla pikkukurkulla aateloituna mukulasellerin ja tilli-voikastikkeen kera.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY