Ravintola Piemonte hemmottelee herkuttelijoitaan juuri vaihtuneen listan uusilla annoksilla. Tällä kertaa tarjolla on mm. italialaista erikoisuutta kotivesien eväkkäästä valmistettuna: mateenmätibottargaa.
Bucatini-pastaisen annoksen erikoisuus on bottarga eli kuukausia kuivattu ja sitten kovaksi palaksi puristettu mäti. Moista herkkua tekivät tiemmä jo muinaiset foinikialaiset, mutta nykyään sitä valmistetaan enimmäkseen Italiassa ja Espanjassa. Yleisimmin bottarga valmistetaan tonnikalan mädistä. Ravintola Piemontessa päätettiin hyödyntää kuitenkin lähivesien kalaa, Näsijärven madetta.
– Haaveilin bottargasta jo kesällä, mutta se oli silloin maahantuojalta loppu. Nyt aloin sitten miettiä, että miksen käyttäisi mateen mätiä. Mateen mätipussikin on sopivan suuri. Siitä se ajatus sitten syntyi. Kuivasimme mätiä suolassa pari kuukautta, keittiömestari Niko Ervalahti valottaa.
Mateenmätibottarga-annoksessa on kirjolohenmätiä sekä ruskeassa voissa paahtettua merilevää ja kastikkeena poseeraa sitruunainen beurre monté. Kokonaisuuden kruunaa tietenkin reilulla kädellä raastettu bottarga.
– Mateenmätibottargan maku on hyvällä tavalla intensiivinen. Se on voimakas hyökkimättä silti silmille, Ervalahti kuvailee.
Tuoreen listan jälkihyvärintamalta talvisiin tunnelmiin sopii esimerkiksi suklainen punajuurisuklaakakku tuhdilla suklaamoussella, punajuurimarengilla ja veriappelsiinijogurtilla.
Piemonteen voi muuten piipahtaa vaikka pikaisestikin maistelemassa lasillisen kanssa esimerkiksi antipastilajitelman tai juuri jonkun mieleisensä jälkihyvän.
– Moscato sopii punajuurisuklaakakun kumppaniksi erinomaisen hienosti, ravintoloitsija Sakari Keinänen vinkkaa.
Teksti ja kuva: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuvat: Anne Mikkonen