Olutravintola Ville & Vilja pitää maltaista majaansa vanhassa kemikaalitehtaassa. Nykyään tiloissa tapahtuu vain luonnollisia kemiallisia reaktioita moninaisten juomien ja itse tuoreista raaka-aineista valmistetun ruoan tiimoilta. Ruokatuotteeseen satsataan ja sitä viedään eteenpäin voimalla. Siitä kertoo myös koko syyskuun mittainen ruokatempaus, jossa uudet annokset ideoidaan joka aamu Kauppahallin antimista.
Villeä & Viljaa ohjastaa ravintolapäällikkö Jussi Tammi ja keittiömestarina kauhojaan sekä kokkipuukkojaan kalauttelee Antti Alhainen. Syyskuussa ravintolan tehotiimi haastaa itsensä isosti. Joka aamu Tammi ja Alhainen suuntaavat kaupungin raaka-aineytimeen Tampereen Kauppahalliin lihan, kalan ja kasvisten kiilto silmissään.
– Aamukahvin jälkeen kurkistamme mm. mitä leikkuita lihakikkareiden valikoimassa on, minkälaisia makkaroita 4 Delissä tehdään ja mitä Nygrenin kalatiskistä tänään löytyy. Sitten napsimme parhaat palat päältä, nakkaamme ne kylmälaukkuihin ja ajamme ravintolaan kehittelemään annoksia, Tammi paljastaa ja kertoo inspiroituvansa nimenomaan raaka-aineista, ei valmiista resepteistä.
– Haasteita ihan varmasti tulee, mutta tässä onkin osaltaan kyse myös oman ammattitaidon kehittämisestä. Saamme muutenkin kovasti kiitosta siitä, että meillä on aina jotain uutta niin ruoka- kuin juomapuolellakin. Olemme yllätyksiä täynnä, Tammi virnistää.
Villessä & Viljassa tuleekin olemaan tarjolla syyskuun jokaisena päivänä aivan uusia makuja. Kyselimme tuoreimpia kuulumisia tempauksen startattua.
– Oikein mukavasti on lähtenyt liikkeelle! Eilen myytiin turskaburgeri loppuun ennen kahdeksaa, ja tänään katsotaan miten riistaliha uppoaa ihmisiin, kertoo Tammi parin ensimmäisen Kauppahalli-kiepauksen jälkeen.
Alusta asti Villessä & Viljassa toiminut, aikaisemmin mm. Olutravintola Konttorissa ja August von Trappessa vaikuttanut Tammi on tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että on päässyt luomaan ravintolan juoma- ja ruokatuotetta hyvin pitkälti vapain käsin. Myös Alhainen on mielissään luovuutta ruokkivasta ja innovatiivisesta ilmapiiristä.
– Meillä ei ole ketjun paineita, eikä kaikkea tarvitse tehdä aina listan mukaan. Improvisoimaan pääsee paljon, ja se on ollut ihan pirun mukavaa, Alhainen kertoo tyytyväisenä.
Villen & Viljan juomapuolella painotus on kotimaisissa ja yhdysvaltalaisissa pienpanimotuotteissa. Kaikki annokset on suunniteltu sopimaan juomiin toisin kuin monissa muussa ravintoloissa, joissa jo ihan olosuhteiden pakostakin ruokalista luodaan ensin ja sitten annoksille yritetään etsiä sopivat kumppanit. Vuoropuhelua keittiön ruoka- ja salin juomataiturien kesken ei välttämättä juurikaan ole. Villessä & Viljassa taas kuljetaan juomakärki edellä. Lounaallekin on aina mietitty juoma, joka sopii annoksen kylkeen. Toisinaan kyseistä juomaa on jopa käytetty annoksen valmistamisessa.
– Onhan se nyt helpompaa tehdä ensin se puoli, jota pystyt itse muokkaamaan. Olut on juuri sellaista, mitä panimolta tulee. Ruoka tehdään sitten sopimaan sille, Tammi valottaa ravintolan ruokafilosofiaa.
Olut on siis taatusti miesten mielessä myös syyskuisilla Kauppahallikierroksilla.
Villen & Viljan ruokatempaus 1.9.-30.9.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko Lifestyle Media Oy