Ravintola Dabbal on villiintynyt vihreästä ja raikkaasta kesästä, joten tuoreen listan annokset päästävätkin vehreät suvimaut valloilleen. Annoksissa humisevat kuuset sekä koivut ja kavereinaan puskevat ja polskivat mm. tuhti härkä sekä muhkea Napapiirin kuha.
Porot kirmaavat listalla hiukan harvalukuisemmin joukoin paitsi kevyistä kesämauista johtuen, myös siitä luonnollisesta syystä, että sitä on nyt vähemmän saatavilla. Lokakuun poroerotusten aikaan sitä taas ryöppyää ravintolaankin. Toki esimerkiksi käristys ja carpaccio nytkin listalta löytyvät.
– Olemme hakeneet annoksiin kesäistä otetta. Käytämme paljon kevätsipulia, parsaa, nokkosta ja hernettä, keittiöpäällikkö Tomi Schulze kuvailee.
Myös koivunlehdet sekä metsäisen makuiset kuusenkerkät tuovat ruokiin raikasta aromiaan. Dabbalin väki on onneksi ehtinyt kerätä sekä lehtiä että kerkkiä myös pakkaseen, sillä niiden napsimisaika alkaa olla jo auttamattomasti ohitse.
Tamperelaiset ovat onnekkaita saadessaan runsaasti kuhaa ravintoloissaan, mutta Dabbalin Napapiirin kuha -annoksen eväkäs on sellainen muhkeamuotoinen vesseli, että Näsijärven serkkupoika saattaa jäädä kakkoseksi niin kiloissa kuin maussakin. Maku yllätti Schulzenkin.
– Kuha on aivan mahtavan makuista. Vaikka kalat ovat suurikokoisia, ne ovat silti kiinteälihaisia ja erittäin maukkaita, eivät vähääkään vetisiä. Kuhat saapuvat meille Länsi-Lapin Miekojärvestä, jonka pohjoinen napapiiri halkaisee. Siitä keksimme annokselle nimen Napapiirin kuha, Schulze kertoo.
Uusi annos on myös hiiligrillin kautta lautasille pyörähtävä ja varhaisperunoiden kanssa tarjottava rotukarjan entrecôte. Puhtaasti kasvisruokaa mieliviä hemmotellaan myös: kesä koukutti keittiötiimin kokeilemaan aivan uutukaista versiota perinteisistä kaalikääryleistä. Niissä varhaiskaalin lehden sisään on kätketty nokkosta, kvinoaa, juureksia sekä hienonnettua kaalia.
Jälkihyvissäkään ei ole vihreydelle kintaalla viitattu. Hiirenkorvainen koivu sekä kuusenkerkät nimittäin heilahtavat annoksellisessa Kuusta ja koivua, jossa kuusenkerkällä maustettua kakkua sulostuttaa koivusorbet, koivuliemi sekä tujaukset ranskankermaa sekä lemon curdia. Kyseiset maut sekä näyt tuovat kiistatta kesän lautaselle!
Siemailua sekä syömäilyä suojaisalla sisäpihaterassilla
Dabbalin korkeuksiin kohoava lasikatteinen osa salia sekä tuulilta suojainen sisäpihaterassi ovat kumpikin omiaan kesänautiskeluun. Hulppean lasiverantamainen ja kivilattiainen tila jatkaakin ulkoilmatunnetta mukavasti sisällä ruokaillessa ja juomaillessakin, vaikka keli ei ulkosalla niin hellisikään. Ja toiseelta paahteisella säällä jäähdyttävin ilmastointilaittein varustelluissa sisätiloissa on varmasti vilpoisampaa oleskella. Silloin ulkosalla voi paistatella jäähileisen drinkin tai vaahtokukkaisen maltaisen viilennyksen voimin.
Lapland Hotel Tampereen kesän aukioloajat 27.6.-7.8.2016
Hotellin aamiainen: ma-pe klo 7-10, la-su klo 7.30-11.30
Dabbal: Arkena ma-ti klo 14-22, ke-pe klo 14-23. Huom. Vain Bistrolista klo 14-17.
La klo 13-23. Keittiö sulkeutuu klo 22.30
Su klo 17-22. Keittiö sulkeutuu klo 21.30Keittiö sulkeutuu puoli tuntia ennen sulkemisaikaa
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy