Pihviravintolat Tampere
Aito Wagyu on epäilemättä maailman luksuslihojen kärkeä ja Kobe sen tunnetuinta huippua. Nyt Bodega Saludissa on saatavilla tuota lihanrakastajan päiväunta, jota ei ole saanut viedä Japanista kuin kolmisen vuoden ajan. Kobea vasta vuoden verran. Jos olet siis syönyt japanilaista Wagyuta saati Kobea jossain muualla kuin Japanissa ennen vuotta 2012, sinua on huijattu. Saludissa ei huijata. Sertifikaatti sekä kirjaimellisesti suussa sulava liha todistavat sen.
Wagyu tarkoittaa japanilaista nautaa. Wagyu-karjaan kuuluu neljä rotua: Japanese Shorthorn, Japanese Brown, Japanese Polled ja Japanese Black. Jälkimmäiseen näistä kuuluu mm. Kobe, jota kasvatetaan ainoastaan Honshun saarella. Tarkkaan valvotusti ja huolella kasvattujen nautojen hurmaavasti marmoroituneessa lihassa on upea maku sekä koostumus. Ja se on tarkkaan suojeltu, oli kyseessä Kobe tai vaikkapa aivan yhtä laadukas mutta vielä vähemmän tunnettu Satsuma. Jokainen syntynyt vasikka rekisteröidään ja siitä tiedetään kaikki informaatio kolmen sukupolven ajalta. Kymmennumeroinen yksilöllinen ID-numero seuraa eläintä sen koko elämän ajan. Ja lukee myös herkun passissa, kun se poistuu maasta.
– Useilla ravintoloilla on listallaan Kobe-tyylistä lihaa esimerkiksi Australiasta, mutta aito ja oikea japanilainen Kobe on syntynyt ja kasvatettu Japanissa, Gastoria EF:n myyntijohtaja Tommi Lillrank kertoo.
Ja Saludissa järjestetyn Japanese Beef -illan puhujatähti Wagyu-guru Mr. Nozumo Dojo korostaa, että missään muualla ei samanlaista lihaa voitaisi kasvattaakaan jo ilmasto-olosuhteiden, ruokinnan ja äärimmäisen tarkan hoidon sekä valvonnan vuoksi. Kobe-tyylisen lihan vertaamisen aitoon Kobeen voi kuulemma joku ottaa jopa loukkauksena.
Salud on jälleen tehnyt lihahistoriaa
Saludilla on pitkät perinteet laadukkaiden ja eksoottistenkin raaka-aineiden käyttämisestä ravintolamaailman kärjessä. Siinä vaiheessa, kun lihojen maahantuontiin erikoistunut Gastoria EF sai luvan tuoda Kobea Suomeen, Saludin keittiöpäällikkö Toni Leskiseen otettiin yhteyttä ja kysyttiin, olisiko hänellä kiinnostusta ottaa ravintolaan tuota kyseistä luksuslihaa. Ja Tonilla oli.
Ensimmäinen Kobe-annos Suomen ravintolahistoriassa on siis valmistettu ja nautittu lokakuussa 2014 Saludissa, jolloin Toni kokkasi illallisen tilauksesta yksityisseurueelle. Sertifikaatti annettiin tilaisuuden isännälle. Ensimmäinen virallinen Kobe-lanseeraus tapahtui kuitenkin Gaijinissa Helsingissä vuoden 2015 tammikuussa, kun kyseinen ravintola alkoi tarjota Kobe-lihaa.
Toni on innoissaan saadessaan Kobea Saludin valikoimaan, sillä kyseisen lihan saatavuus on vieläkin erittäin rajattua. Koko Euroopan markkinoille saadaan kuukausittain vain 24 härkää.
Saludissa kypsennettävä Wagyu asetellaan lautasille Josperin kautta pyörähtäneenä.
– Onhan se aivan eri asia, kuin paistaa liha tasoparilalla. Puuhiiligrilli tuo omaa, luonnollista aromiaan lihaan peittämättä raaka-aineen omaa makua, Toni kuvailee.
Ainutlaatuinen Beef tasting -annos
Saludin listalle tulee 16.3. tarjolle annos, jossa on hulppeaa vapaana ulkosalla kasvanutta Dingley Dell -porsasta, Black Angus Flat Iron -pihviä ja Satsuma-härkää. Ainakin pari kuukautta Saludissa myydään kyseistä annosta pippuripihvin hinnalla.
– Halusin tehdä tällaisen annoksen sen vuoksi, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä maistamaan Satsuma-härkää.
Myös Kobe on tulossa valikoimaan puolikkaan hummerin kaveriksi Surf & Turf -annokseen.
Lue lisää: Siivet ja Sarvet – Aito Kobe on kirmannut Saludiin
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy