finlaysonin palatsi parsa pieni

Finlaysonin Palatsin keväässä siemaillaan suunmyötäisiä alsacelaisia Schlumbergerin viinejä. Ravintolapäällikkö ja viinitaituri Ismo Nieminen hurmaantui viineistä siinä määrin, että kausimenukin on suunniteltu viinilähtöisesti. Niin laseissa kuin lautasillakin maistuu siis Ranska ja Alsace.

Alkuruokana nautitaan kevään ehdotonta tähtiraaka-ainetta, parsaa. Kaveriksi on kiepautettu ruusuke kylmäsavustettua lohta sekä hiukan hollandaisekastiketta. Pääruoaksi on luomukvinoan ja portviinikastikkeen keskelle pyrähtänyt periranskalainen herkku, viiriäinen. Jälkihyväksi on luotu päärynäinen tarte tatin suloisen sitruksisella verigreippijäätelöllä.
finlaysonin palatsi viiriainen viini

Schlumbergerin viinit tehdään alusta asti itse

Kausimenun suositusjuomina saadaan nauttia Schlumbergerin Les Princes Abbés -viinejä, jotka ovat tilan niin sanottua reserva-linjaa. Kyseisten viinien valmistukseen käytetään paljon tilan grand cru -palstojen rypäleitä, mikä maistuu selvästi.

– Esimerkiksi tämä pinot blanc on mielestäni aivan upea. Jotkut Alsacen alueen pinot blanc’it tuntuvat vähän vasurilla huitaistuilta, Ismo napauttaa osuvasti.
finlaysonin palatsi viinit

Luonnonmukaisen ja biodynaamiseen viljelyn Domaines Schlumbergerillä ihan kaikki tehdään itse. Tilalle ei osteta rypäleitä, mehuja eikä viinejä toisin kuin monille muille tiloille, vaan kaikki on omaa tuotantoa.

– Heillä on mielestäni suoraan sanottuna ihan törkeän hyvät viinit. Tarhat sijaitsevat muuhun Alsacen alueeseen nähden poikkeuksellisen jyrkillä rinteillä, noin 50-asteisilla, ja Guebwillerin kukkulalla onkin ainoana Alsacessa neljä grand cru -palstaa.

Viinitarhoja on yhteensä 140 hehtaaria, joista jopa 70 ha eli puolet on Grand Cru -luokiteltuja.

Perinteet ovat 1810 vuonna perustetulla tilalla erittäin tärkeitä. Esimerkiksi hevosia on aina käytetty tilan töissä, tälläkin hetkellä viiden työhevosen reservillä.

Finlaysonin Palatsin kausimenu

Tuoretta parsaa ja kylmäsavustettua lohta Hollandaise
Les Princes Abbes Pinot Blanc 2013 9,20 €/16 cl

Paistettua viiriäistä, luomukvinoaa ja portviinikastiketta
Les Princes Abbes Pinot Noir 2012 9.80€/16cl

Päärynä-tarte tatin ja verigreippijäätelöä
Gewurztraminer Cuvee Christine 2011 8,50/8cl

Menu 44€

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

finlaysonin palatsi tarte tatin pieni
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY