Viinikuppilassa pääsee tutustumaan juotavaisiin, joita ei naturalviineiksi välttämättä edes uskoisi ja jotka kaverustuvat helposti Christina Suomisen tarjolle kokkaamien pikkuannosten kanssa. Inspiraation iskiessä ”pöytäliinaan” voi piirrellä värikynin vaikkapa kiitokset kokille.

Tuomiokirkonkadulla sijaitseva pikkuinen Armas Kuppila muuntautuu iltaisin kikkailemattomaksi Viinikuppilaksi, joka yllättää maistelijansa perin mutkattomasti ruokamakuihin yhdistyvin naturalviinein ja simppelein mutta maistuvin pikkuannoksin. Hyvien juoma- ja ruoka-asioiden kun ei tarvitse olla mutkikkaita.

Mielenkiinnolla odotetun viinivedon takana on ravintola C:stä tuttu ravintoloitsija-sommelière Christina Suominen ja paikka sellainen, jossa hän itse viihtyisi. Ja viihtyykin. Ranskalaisista viinibaareista tuttu konsepti on tuotu Tampereen ytimeen natuset laseissa läikkyen ja ruoka pannulla tiristen. Suominen korkkaa ja kokkaa kaiken itse.

Viiniskaala ei ole valtaisa, mutta sisältää harkiten valikoituja valloittavia naturalviinejä. Nyt jos koskaan naturalviinien maailmaan sukeltaminen on tehty aloittelijalle tai yksinkertaisesti vain hyvistä viineistä nauttivalle helpoksi, sillä Suominen on poiminut tarjolle puhtautta vaalien tuotettuja laatuyksilöitä. Hyllyillä poseeraa niin helposti lähestyttäviä kuin ammattilaismielenkiinnon herättäviä pulloja.

– Olen kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että näissä viineissä ei ole sitä natu-aromia, mistä naturalviinit yleensä tunnistetaan. Nämä ovat nimenomaan puhtaita, hyviä viinejä. Bonuksena vain tulee se, että näissä ei ole mitään lisäaineita, Suominen summaa.

ViinikuppilaViinikuppilassa nautiskellaan pitkälti viinikärki edellä. Yleensä siis juoma valitaan ensin ja aloitellaan sitä siemailemalla, kun Suominen kokkaa juomalle sopivaa annosta. Ja sopivia on niin paljon, ettei Suominen edes lähde suosittelemaan tiettyä ruokakaveria kilisteltäville.

– Usein seurueet jakavat pullollisen viiniä ja hämmästelevät sitten kaikki eri annostensa kanssa, että miten se voi toimia kaikkien niiden kanssa. Ei siis tarvitse ottaa viittätoista eri viiniä, vaan voi ottaa viisitoista eri ruokaa yhdelle viinille.

Suominen haluaakin näyttää, kuinka naturalviini kestää sellaisiakin ruokakomboja, joita ei edes pidetä perinteisesti viinille sopivina.

Annostarjonta vaihtelee, ja tarjolla olevat antimet kirjoitetaan taululle päivittäin. Suominen suunnittelee, misaa ja valmistaa kaikki syötävät itse. Vierailumme hetkellä pöytään pärähti mm. Papada Iberica de Bellota Curadaa eli mustajalkapossun kaulaa, bruschettaa, sardellia, omelettia…

Viinikuppila tarjoaa mainiot puitteet, pullot ja purtavat esimerkikisi työpäivän jälkeiseen istahtamiseen ja pysähtymiseen, pieneen laatunaposteluun ja jutusteluun. Ja mitä mahtavimman tilaisuuden ammentaa viinioppia, mikäli vain haluaa. Suominen jakaakin kernaasti massiivista tietämystään viinien saralla niin viiniharrastajille kuin alan ammattilaisillekin. Mistään hifistelypaikasta ei kuitenkaan ole kyse, aivan päinvastoin. Kyseessä on mielestäni oikeastaan terveystuote! Säilöntäaineettomat, flavonoidipitoiset ja usein alkoholiprosentiltaan hieman matalammat natuset hellivät kehoa ja ystävän kanssa toviksi tarinoimaan istahtaminen mieltä. Olisihan hassua pantata kaikki ravintolarentoutuminen ja elämästä nautiskelu viikonloppuihin.

Lue myös: Ravintola C:n Christina Suominen avaa mutkattoman Viinikuppilan

Viinikuppila on auki 14.12. asti ma-to klo 16-22 osoitteessa Tuomiokirkonkatu 17.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY