Erik_Mansikka_2384Kokkien ja tarjoilijoiden suomenmestaruustittelit jaettiin lauantaina 27.4. Kolmivaiheisen kilpailun jälkeen voittajiksi kruunattiin Erik Mansikka Logomo Kitchen -ravintolasta Turusta (Vuoden Kokki 2013) ja Maria Suihkonen Hullu Poro -ravintolasta Sirkasta (Vuoden Tarjoilija 2013).

Kilpailijat olivat palautuneet edellisen päivän tiukoista semifinaaleista hyvin ja finaalissa venyttiin jälleen huikeisiin suorituksiin. ”Finaalissa ratkaisevaksi tekijäksi osoittautui pääraaka-aineiden kunnioitus ja keskittyminen olennaiseen. Tärkeintä on, että raaka-aineet maistuvat itseltään ja maut sointuvat hyvin yhteen. Voittaja teki yksinkertaisesti parhaalta maistuvaa ruokaa”, Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sauli Kemppainen tähdentää.

Vuoden Kokki -finaalin alkuruoan pääraaka-aineena oli kokonainen ahven, pääruoassa viiriäinen ja viiriäisenmunat, jälkiruoassa pakollisia raaka-aineita olivat Granny Smith – omenat, piimä ja maustepippuri.

Voittaja ja Vuoden Kokki 2013: Erik Mansikka, Logomo Kitchen, Turku. Toinen sija: Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku. Kolmas sija: Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun voitto ratkesi viini ja juusto -tehtävissä

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuoden Tarjoilija -kilpailun kinkkisimmät tehtävät olivat viinien valinta kokin laatimalle menulle ja juustojen leikkaamis- ja tarjoilutehtävä. ”Näissä osioissa kilpailijoiden osaaminen todella punnittiin. Kilpailu oli hyvin tasainen ja erot kilpailijoiden kesken pieniä. Näimme finaalissa erittäin hyvää asiakaspalvelua, sitä tarjoilijoiden tärkeintä päivittäistä työtä”, Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen kuvailee.

Vuoden Tarjoilija -finaalin tehtävinä olivat Torresin viinien valinta menulle, Valion juustojen valinta, pöydän kattaminen, koristelu ja valmistautuminen, menun ja juustojen tarjoilu ruokajuomineen, Pauligin kahvin valinta Petit Four -makealle sekä kahvin valmistus ja digestiivien esittely ja tarjoilu.

Voittaja ja Vuoden Tarjoilija 2013: Maria Suihkonen, Hullu Poro, Sirkka. Toinen sija: Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti. Kolmas sija: Toni Yksjärvi, Ravintola Sipuli, Helsinki.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finaalit käytiin lauantaina 27.4. Lähiruoka & luomu -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Voittajat julistettiin ELO-säätiön järjestämässä gaalassa finaalipäivän iltana.

YhteiskuvaVuoden Kokki 2013 finalistit:

Simo Pietarinen, G.W.Sundmans, Helsinki

Erik Mansikka, Logomo Kitchen, Turku

Lasse Koistinen, Ravintola Palace, Helsinki

Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki

Toni Kostian, Ravintola Luomo, Helsinki

Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku

Vuoden Tarjoilija 2013 finalistit:

Maria Suihkonen, Hullu Poro, Sirkka

Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti

Elina Turunen, Ravintola Nokka, Helsinki

Niina Hakolahti, Ravintola Palace, Helsinki

Kata Shecter, Musta Lammas, Kuopio

Toni Yksjärvi, Ravintola Sipuli, Helsinki

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Marko Palovaara (Bistro O mat) ja päätuomarina Sauli Kemppainen (Kämp Hotel).

Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho) ja päätuomarina Miia Sironen(Ravintola Pöllöwaari).